Венци и Жара пострадаха след нападение от каракачанка

11.03.2015 12:53

11.03.venci1

За първия и засега единствен незрящ плевенчанин с куче-водач – Венцислав Иванов, сме писали и друг път. Венци и вярната му помощничка – лабрадорът Жара, с която са заедно вече пет години, са вече добре познати за плевенчани, а двамата добиха популярност и в национален мащаб след спечелените награди от състезания за незрящи с кучета водачи. За съжаление, този път поводът за срещата ни не е поредното отличие, завоювано от двамата, а неприятен инцидент, който са претърпели преди около две седмици.
Датата е 22 февруари, около 9.30 ч.  Двамата правят сутрешната си разходка в „Сторгозия“, покрай детска градина „Зорница“. В един момент Венци усеща, че нещо го хваща като с клещи за крака и чува ръмжене. Разбирайки, че атаката идва от куче, младият плевенчанин започва да удря нападателя, като първоначално си мисли, че това е някое от многобройните бездомните псета, обикалящи района. Последва втора атака от четириногото, което се хвърля и върху Жара. От ужас лабрадорът успява да се измъкне от нашийника си, а за да го защити Венци ляга върху него на земята.

11.03.venci2
След инцидента на мястото се отзовават комшии, сред които и… собственикът на кучето-нападател, което далеч не се оказва безстопанствено, а огромна добре гледана каракачанска овчарка. Прави чест на въпросния човек – бивш полицай, че ми предложи да ме закара до Спешна помощ, като дори ми предложи да ми плати обезщетение за случилото се, разказва Венци Иванов, който е с три шева на крака и му предстои да му бият пета инжекция срещу бяс. Жара пък е с две дълбоки дупки на гърба, като вече състоянието й е добро заради бързата и точна намеса на специалистите от ветеринарна клиника „ИДА ВЕТ“. „Съгласих се и му предложих да ми плати обезщетение от 1000 лв., но сумата му се видя голяма. Каза, че ще помисли една седмица и ще ми се обади пак“, разказва незрящият мъж.

11.03.venci3
Речено-сторено. На 4 март собственикът на каракачанката се появява, като излиза с нова версия за случилото се. По думите му, ставайки свидетел на инцидента, той се затичал да прибере агресивното четириного, но се оказало, че… това не било неговото куче и категорично отказал да плаща обезщетение за нещо, за което не бил виновен. Не знам кой го е подучил да излезе с тази версия, но фактът е, че имаше и други свидетели на неприятната случка, които дадоха показания пред органите на реда, недоумява Венци, който е подал жалба в полицията. По думите му, това не е първият случай, в който тази каракачанка напада минувачи, а от нея е пострадало дори и дете.

11.03.venci4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: