Вечер на националната носия организираха в Милковица

06.03.2015 15:29

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Впечатляваща традиция съществува от пет години в село Милковица. В навечерието на Националния празник малки и големи, пременени в народни носии се събират в ресторанта, за да отпразнуват всичко онова, що символизира България – песните ни, танците, пъстрата шевица, обредите и обичаите. Организатори на Вечер на националната носия са Пенсионерски клуб „Втора младост” и Кметство Милковица, с финансова подкрепа от община Гулянци. Самобитния празник няма аналог в нашия край и всяка година събира не само жителите на селото, но и все повече гости от близо и далеч. Задължително условие за участие е всички да са облечени в автентични носии, характерни за с. Милковица или района, от който идват. Любопитното е, че някои от костюмите са създадени от сръчните ръце на баби и прабаби преди повече от столетие и хората ги пазят като истинско съкровище.

6.03.milkovica2
Самодейците при Пенсионерския клуб и талантливите деца на Милковица бяха подготвили литературно-музикална програма и пресъздадоха обичаи и обреди от народния календар. Особен интерес предизвика драматизацията на легендата за името на селото, която разказва как най-красивата мома – Милка се хвърлила в кладенец, за да не предаде вярата и либето си и да не стане турска невеста. Друга пък легенда, разказана от Теменужка Урукова в автентичния си вид на влашки, даде обяснение на певческата дарба на милковчанки. Според народния разказ чучулигата и милковчанката са посесистрими, защото навремето девойче спасило птицата от жажда, а тя му се отблагодарила като го дарила с глас. В дозата истина на тази легенда се убедиха всички след изпълненията на малките участнички в конкурса „Гласът на Милковица” – Ива Цветанова, Виктория Тихомирова и София Джан (Дикова). Рецитаторските си умения на сцената демонстрираха Джулия Димитрова със собственно стихотворение за България и София Младенова.

6.03.milkovica3
Вечерта на националната носия продължи с много веселие, танци и игри за участници и публика, най-атрактивните сред които – надиграване и най-красив автентичен костюм. Лекотата на стъпката и несекващия ентусиазъм на танцьорите и гиздавостта и уникалността на костюмите изключително затрудниха избора на журито и затова в края на вечерта награди получиха всички.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: