Пордим отбеляза 137 години от Освобождението на България (галерия)

03.03.2015 14:22

3.03.pordim1

Под патронажа на кмета на Община Пордим Илиян Александров тържествено бе отбелязан Националният празник на Република България – Трети март. Днес, на 3 март, в този светъл ден за българската история, нека да сведем чела в знак на признателност пред хилядите жертви, които положиха своите кости по пътя към победата. Пътят на свободата, пътят до трети март започва от хайдушките пътеки, минава през нелегалните комитети на Левски, узрява в саможертвата, изкачва стръмните сипеи на Ботевия Вола, за да стигне до днешната свещена дата.

3.03.pordim2
Пред Паметник-Костница, въпреки силния вятър, се събраха граждани и гости на града. Учениците от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с песни и танци възпяха подвига на героите ни. Пордим е част от Освобождението на България, в Пордим не са се водели боеве, но са взети съдбовни за България решения – за блокадата на Плевен, за зимното преминаване на Балкана, обсъден е проектът на Санстефанския мирен договор.

3.03.pordim3
Нека днешният ден за пореден път ни напомни, че няма по-висше благо за един човек от свободата му и че няма по-голяма ценност от това да си потребен на другите. С уважение към днешната дата ние си спомняме, че Трети март събира в едно, както вековното ни страдание, така и силата на българския дух и героизъм.

3.03.pordim4

 

3.03.pordim5

 

3.03.pordim6

 

3.03.pordim7

 

3.03.pordim8

 

3.03.pordim9

#тагове:

НАЙ-НОВИ: