Изложба с уникални реликви се открива днес в къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”

25.02.2015 8:32

Днес в 11.00 ч., в къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” ще бъде открита изложба по проект „Уникални реликви на Българското възраждане” с експонати от Регионален исторически музей – Ловеч и Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян. Изложбата представя лични вещи на четирима революционери и борци за национално освобождение – Христо Иванов-Големия, Васил Йонков- Гложенеца, Иван Драсов и Марин Поплуканов.

2.07.wc_
Представена е сабя с кания на Христо Иванов-Големия – тип драгунска, произведена в Русия, откупена е от неговата дъщеря Свобода Иванова Войводова. Пистолет на Васил Йонков- Гложенеца, произведен в Русия по американски образец от 1869 г. Подарен на музея през 1970 г. от неговия внук д-р Васил Василев от Търговище. Ордени и възпоменателни медали на Иван Драсов – орден „За гражданска заслуга“, възпоменателен медал „За възшествието на Княз Фердинанд I през 1887 г.“, възпоменателен медал „25 години Априлско въстание“, орден „Св.Александър“ без корона IV степен, орден „Св.Александър“ с княжеска корона III степен. Подарени са през 1969 г. от неговата дъщеря Мара Панчева от Варна.
Изложбата представя още писмо от 12 октомври 1872 г. на председателя на Ловешкия комитет Марин Поплуканов до председателя на Етрополския комитет Тодор Пеев, подарено през 1979 г. от Тодор Стефанов от Етрополе. Експонирана е и чернова на „Памятникът на свещеннодиакона Игнатя Лъвский“, писана от свещеноиконом Кръстю Никифоров /поп Кръстьо/ през ноември 1879 г. в Ловеч. Подарена през 2014 г. от архитект д-р Петко Еврев от София.
Музеят на народните художествени занаяти и приложни изкуства Троян гостува с оригинален къс от знамето на Троянския революционен комитет 1875 г. То е едно от малкото знамена, извезано от мъж, на което е поставена годината 1875. Изрязаният оригинален къс от знамето се съхранява дълги години в семейството на Марко Марковски, човекът, който го е ушил, а до музея достига като дарение от неговата племенницата.
Изложбата може да бъде посетена до 17 март 2015 г.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: