Георги Панов: Титлата от Световните студентски игри през 57-а е най-големият успех за баскетбола ни

22.02.2015 13:04

22.02.panov

Както „Плевен за Плевен“ писа, вчера непосредствено преди връчването на бронзовите медали от турнира за Купата на България по баскетбол, който се провежда в Плевен, ръководството на „Спартак“ (Плевен) връчи благодарствен плакет на легендарния плевенски баскетболист Георги Панов – Гецата. 81-годишният ветеран е специален гост на надпреварата, като лично награди с бронзовите медали тима на „Рилски спортист“.
Дори и в телеграфен стил, биографията на Панов едва ли може да бъде предадена с няколко изречения, както с усмивка сподели самият той на почивката на малкия финал за Купата. Гецата е участник в три Олимпиади, две Световни първенства, четири Универсиади, седем Европейски първенства. Той е европейски вицешампион с националния отбор и бронзов медалист от надпревара на Стария континент, както и световен студентски шампион по баскетбол.
Панов е възпитаник на тогавашната Образцова мъжка гимназия „Йосиф Висарионович Сталин“ в Плевен и с екипа на школото през 1951 г. печели Републиканското средношколско първенство. Същата година националният ни отбор, който става четвърти на Европейското първенство, гостува в Плевен. Тогава ученическият отбор на Плевен излиза в приятелски двубой срещу националите на площадката на „Червено знаме“ в центъра на града и побеждава. Няколко месеца по-късно Георги Панов заминава за столицата, откъдето започва блестящата му кариера. 17 години е капитан на „Академик“, с който печели 12 републикански титли.
С носталгия плевенчанинът си спомня за Европейското през 1957-а, когато България играе финал със славния тим на СССР. Мачът е на Националния стадион „Васил Левски“, където е монтиран специален подиум пред главната трибуна. „Тогава стадионът събираше 42 000 зрители и беше пълен. За съжаление, загубихме от СССР с две точки и някои и досега смятат, че сме отстъпили на руснаците нарочно, но това не е вярно. Напротив – горяхме от желание, но просто малко не ни достигна да ги победим“, казва ветеранът.
Според него, най-големият успех за българския мъжки баскетбол, обаче, е през есента на същата година. Париж е домакин на Световните студентски игри, а България печели титлата. Едва ли има по-голям връх за родния баскетбол от тази титла, защото по това време най-добрите състезатели в националните отбори бяха студенти, споделя Гецата.
Георги Панов не скри, че е поласкан да бъде почетен гост на турнира за Купата на България, като специално благодари за това на ръководството на „Спартак“ (Плевен). Колкото до днешния финал, той изрази предпочитанията си към отбора на „Лукойл“. Панов посочи, обаче, че съперникът на „студентите“ – „Черно море“, е много класен тим и очаква интересен сблъсък за трофея.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: