Русенската опера гостува с „Трубадур” в Плевен

20.02.2015 10:49

20.02.trubadur1

След огромния успех на гостуването на Русенската опера със спектакъла на операта „Трубадур” от Джузепе Верди на сцената на зала 1 на НДК Русенската опера ще представи своята нова сценична версия на сцената на ДКТ „Иван Радоев” в Плевен на 23 февруари от 19.00 часа.
Операта „Трубадур” е сред най-обичаните и очаквани винаги с интерес оперни заглавия на гениалния италиански композитор Джузепе Верди. Спектакълът на Русенската опера е решен в класически стил, с ефектна сценична визия и залага на великолепния солистичен състав, оригинална режисура и брилянтно изпълнение на своя основен състав – солисти, хор и оркестър на Русенската опера под диригентството на австрийския диригент от италиано-американски произход Антъни Арморе. Режисьорът Огнян Драганов направи сценичната адаптация на спектакъла за сцената на зала 1 на НДК. Огнян Драганов отново успя да провокира зрителите с интересни и нетрадиционни режисьорски решения, без да излиза от автентичността на атмосферата на класическия по своя замисъл спектакъл. Художник на декора и костюмите е Иван Савов. В главните роли публиката в Плевен ще има възможността да се наслади на изкуството на Александър Крунев /в ролята на Граф Ди Луна/, Елена Баръмова /Леонора/, Даниел Дамянов /Манрико/, Андреана Николова /Азучена/, Момчил Миланов /Ферандо/ и др. Режисьор Асен Шопов, асистент режисьор Елена Илиева, хормайстор Стелияна Димитрова.

20.02.trubadur2
Оперите на Джузепе Верди “Риголето”, “Трубадур” и “Травиата”, наричани още “трите големи”, са смятани за най-популярните и любими оперни произведения. След големия успех на „Риголето“ Верди се връща в Бусето с намерение да започне работа над операта „Трубадур“. Драмата на испанския писател-романтик Антонио Гарсиа Гутиерес (1813–1884) „Трубадур“ допада на композитора със смелото изобличаване на феодалната действителност и с новаторството, с което е написана. Верди не харесва либретото на Салваторе Камарано (1811–1852) автор на текстовете на няколко негови опери, и поисква редица поправки. Между композитора и поета се завързва оживена преписка, от която днес стават известни много подробности по създаването на операта. Една от поправките, която Верди иска, се отнася до образа на Азучена. „Моля Ви се, не правете в последната картина Азучена да полудее …“ — пише той. По това време „сцените на полудяването“ са често явление в оперната литература, тъй като дава възможност за силни драматургични ефекти, и композиторът не желае да изпада в шаблонност. Когато той скицира плана за музиката, умира майка му. Тази загуба е твърде тежка за Верди и до края на 1851 г. той не е в състояние да твори. През март 1852 г. Камарано се съгласява на новите поправки, желани от композитора. Поетът умира, без да може да завърши цялото либрето. Верди е разстроен от смъртта на този свой добър приятел и добър сътрудник и отново прекъсва работата си. Либретото е завършено от някой си Бардере през есента на 1852 г. Разпокъсаната работа над текста на операта става причина силната драма на Гутиерес да загуби много от качествата си. Въпреки това Верди работи над сюжета с истинско вдъхновение и написва музиката в извънредно кратък срок — само за 29 дни.

20.02.trubadur3
Операта „Трубадур“ е изпълнена за пръв път на 19 януари 1853 г. в театър „Аполо“ в Рим. Операта преминава с изключителен успех. В скоро време тя е поставена в много италиански театри, както и в Лондон, Париж, Санкт Петербург и др.
Откъси от „Трубадур“ са изпълнени у нас още при първия опит за създаване на оперен театър — през 1891 г., когато на 2 януари се изнасят фрагменти от различни опери. Изцяло тази творба на Верди е поставена през 1914 г. от Оперната дружба с диригент Т. Хаджиев и режисьор К. Михайлов-Стоян. В Русе операта „Трубадур” е поставена за първи път на 14 ноември 1956 г.
Билети на касата на ДКТ „Иван Радоев” – Плевен, тел. Каса 064 834 376
Специални отстъпки на www.grabo.bg

20.02.trubadur4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: