Проф. Светла Бъчварова: Санкциите срещу Русия също се отразяват негативно върху винопроизводителите!

15.02.2015 17:58

Огромният проблем в лозарството е свързан с реализацията на продукцията, защото българският пазар е малък, а възможностите ни са значително по-големи. Това коментира пред представители на левенските медии проф. Светла Бъчварова, която е зам.-председател на работната група по земеделие в НС. Вчера тя беше гост на празника на Института по лозарство и винарство в Плевен.

svetla

Според Бъчварова, търсенето на възможности за реализация на продукцията извън страната трябва да е приоритетна задача по-скоро на Министерство на икономиката. Санкциите срещу Русия също се отразяват негативно върху винопроизводителите. Бъчварова припомни, тригодишната програма за лозарството, която се работи в МЗ, стартира още миналата година, приемат се проекти и по този начин при тях няма този луфт, който се получи при програмата за развитие на селските райони.
Относно възможни съкращения в системата на Селскостопанска академия, част от която е и плевенският институт по лозарство и винарство, Бъчварова заяви, че с готвения нов закон за Академията, тази практика ще спре. „С новия закон институтите ще станат автономни организации, подобни на вузовете и на БАН. Това означава автономен бюджет, а общото събрание ще решава кои институти са перспективни и съответно ще се поддържат, финансират и развиват, кои следва да се обединят и т. н. Това ще бъде решение на самата академична общност, а не административни такива”, уточни Бъчварова. За 2015 г. МЗ в бюджета си е заложило съкращения в размер на 10%. Ако новият закон бъде приет до лятото, следващият нов бюджет ще бъде обособен в отделен ред със съответно възможности да се ползват приходи, които системата акумулира. „И сега има приходи, но на този етап не може да ги използва и мотивацията общо взето, е ниска. Това е единствената възможност на този етап да се помогне на Академията да се стабилизира и да престанат тези съкращения. Защото съкращенията води до това, че човешкият фактор, който е много важен в системата, бързо се стопява”, категорична е проф. Светла Бъчварова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: