През 2014- та бяха раздадени общо 2 208 671 безплатни презерватива

13.02.2015 14:30

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 14 февруари 2014 година общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната е 2 057 лица. От началото на 2015 година към 14 февруари са регистрирани нови 34 ХИВ–серопозитивни лица. През последните години се очертава тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. И през тази година 28 от новооткритите ХИВ–позитивни са мъже, а 6 – жени. Географското разпространение на регистрираните случаи на ХИВ показва, че по-голямата част от тях са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 14 лица, Пловдив – 5, Варна – 3 лица.

19.08.antispin
Като основна уязвима група особено през последните две години се очертава групата на мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже, които от началото на тази година са 17 лица. По отношение на другата уязвима група – лицата употребяващи интравенозни наркотици, данните показват, че броят на новорегистрираните намалява, от началото на годината е 1 лице.
Тенденцията сочи, че 63% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са научили положителния си резултат в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети за цялата страна.
Данните показват, че общо 332 205 души са се изследвали за ХИВ през 2014 г. в КАБКИС, както и във всички лаборатории и лечебни и здравни заведения на страната.
В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерство на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни медикаменти за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Разкрити са 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като за целта беше предоставено допълнително финансиране от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
Към 31 декември 2014 г. общо 964 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, 741 от тях получават необходимата антиретровирусна терапия. През 2014 г. МЗ осигурява средства за закупуване на 26 медикамента на стойност близо 15 милиона лева, а за 2015 г. са предвидени 19 милиона лева. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите, подобрява имунния им статус и подобрява качеството им на живот. За гарантиране непрекъснатостта на терапията със средства на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария бе създаден и резерв от медикаменти на стойност около 1 млн. лв.
През миналата година дейностите по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” се изпълняваха от мрежа от 19 КАБКИС и над 50 неправителствени организации, като за целта са разкрити 35 здравно-превантивни центъра за работа с най-рисковите групи, 18 младежки клуба и са предоставени 17 мобилни медицински кабинета. Със средства от Глобалния фонд се подкрепя функционирането и на 4 нископрагови метадонови програми за инжекционно употребяващ наркотици в Пловдив, Пазарджик и София с общ капацитет 400 места.
През 2014 г. общо 42 500 души от най–уязвимите групи са достигнати с услуги за превенция на ХИВ и намаляване на здравните щети, както и 84 149 млади хора в риск са достигнати с работа на терен и кампанийни дейности за превенция на ХИВ и други сексуално предавани инфекции.
През 2014 г. бяха раздадени общо 2 208 671 безплатни презерватива.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: