Новият Цар на лозето заряза в ПГЛВ – Плевен (галерия)

13.02.2015 14:34

13.02.pglv1

Единадесетокласникът Генади Станков бе коронясан за новия Цар на лозето на днешното тържество по повод Трифон Зарезан в Професионалната гимназия по лозарство и винарство „Александър Стамболийски“ в Плевен. Той получи короната от досегашния цар – Георги Петров. По традиция, Царят на лозето се избира от Ученическия и Педагогическия съвет, като след церемонията по предаване на титлата, възседнал кон, Генади и неговите помощници отидоха до лозовия масив на училището, където зарязаха и нарекоха за здраве и берекет.

13.02.pglv2
Гости на ПГЛВ по случай празника бяха областният управител Ралица Добрева и заместникът й Красимир Иванов, депутатът Владислав Николов, председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов, зам.-кметът Дамянка Владимирова, секретарят на Община Плевен Бранимир Мирчев, ректорът на Аграрния университет в Пловдив и бивш министър на земеделието проф. Димитър Греков, както и приятели на школото от Италия, Полша и Турция, с които гимназията работи съвместно по проект „Еразъм+“ Те бяха приветствани от директора на ПГЛВ Бисерка Илиева. Тя изрази увереност, че всички, преминали през училището – било то като ученици, преподаватели или служители, завинаги пазят в сърцето си този ден, защото той е празник не само на Трифон Зарезан, но и на ПГЛВ, който се посреща с много вълнение всяка година. Искаме да кажем на всички, че лозаро-винарската гимназия е най-добрата и ще бъде такава и занапред, заяви Бисерка Илиева. Тя благодари за упоритата работа на целия колектив на школото, както и за доверието на учениците към техните преподаватели.

13.02.pglv3
Своето приветствие отправи и областният управител Ралица Добрева, която сподели, че над 13 години житейската й практика е преминала в областта на земеделието. Тя припомни мисълта на древногръцкия лирически поет Алкей, че виното е ключалка, през която надничаш в сърцето и допълни, че то е и израз на богатата, дълбока и многопластова душевност на българина. От чаша хубаво бяло или червено вино, освен аромата, вкуса и качествата на напитката, отпиваме и от емоцията, любовта и всеотдайността, вложени от хората, отгледали гроздето и радостта, усмивката и майсторлъка на онези, направили виното, посочи Добрева. Областният управител подчерта, че Плевенският регион е един от значимите центрове на лозарството и винарството в страната и неслучайно в ПГЛВ вече 125 години се подготвят едни от най-добрите кадри в сектора. Празника на домакините честити и депутатът Владислав Николов, който пожела на учениците, както днешният е хубав и слънчев, така да е успешна за тях учебната година.

13.02.pglv4

 

13.02.pglv5

 

13.02.pglv6

 

13.02.pglv7

 

13.02.pglv8

 

13.02.pglv9

 

13.02.pglv10

#тагове:

НАЙ-НОВИ: