Васил Антонов: С позиция на изчакване за АЕЦ „Белене“ няма как да стигнем до добро решение

13.02.2015 16:44

13.02.belene

Какви са възможностите за успешно завършване на АЕЦ „Белене“, попита плевенският депутат от „БСП – лява България“ Васил Антонов министъра на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол. Той припомни, че изграждането на централата в дунавския град започва през 1982 г. с решение на Министерския съвет и проектът се развива бурно в първите години. Антонов отбеляза, че с решение на предишния кабинет „Борисов“ през 2012 г. проектът за АЕЦ „Белене“ бе спрян. Днес държавата не предприема нищо в посока стартирането отново на изграждането на централата, а потвърждение за това е и новата управленска програма на кабинета „Борисов 2“. И докато през първия му управленски период се говореше „за“ АЕЦ „Белене“, то в енергийната част на програмата на правителството сега няма и дума за перспективата за завършване на централата“, отбеляза социалистът.
В отговор на Васил Антонов министър Теменужка Петкова посочи, че Народното събрание е подкрепило решението на правителството за спиране на проекта, а Министерство на енергетиката и НЕК стриктно изпълняват тези решения. Тя се спря и върху двете висящи международни арбитражни производства и възможното отражение при изразяване на позиция „за“ или „против“ продължаването на изграждането на АЕЦ „Белене“. Съвсем скоро предстои арбитраж и може би е добре да бъдем по-предпазливи, когато имаме позиция по тази тема, допълни Петкова.
Васил Антонов не скри неудовлетворението си от отговора на енергийния министър, заявявайки категорично, че с позиция на изчакване няма как да стигнем до добро решение. „Говорейки за АЕЦ „Белене“, трябва да си дадем сметка за няколко неща. Първо, дотук е направена огромна инвестиция. Второ, от дълго време личи една непоследователност на приемствеността при различните правителства и това, което се случва днес затвърждава моите думи“, посочи Антонов.
Депутатът от БСП изтъкна, че в момента възможностите са три – или държавата да продължи проекта, или да го предложи като частен, или да продължим да се снишаваме. Но ако изберем третото, тоест един министър на енергетиката не даде перспектива на най-скъпия проект, направен досега, то впоследствие отговорностите ще паднат върху него, както и върху правителството, от което той е част, заяви Васил Антонов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: