РИМ – Плевен събра във фотоизложба най-интересното от проучванията на Ад Путеа

12.02.2015 17:36

12.02.rim1

Първата изложба за 2015-а бе открита днес в Регионалния исторически музей в Плевен. Тя е под наслов „Ад Путеа – пътна станция на Виа Траяна” и е посветена на Деня на археолога – 14 февруари. Във фотоекспозицията са представени най-интересните моменти и находки от неочаквано резултатните проучвания през 2013 и 2014 г. Проучванията на крайпътната станция край Рибен се провеждат от екип на РИМ – Плевен, научен ръководител на който е главният уредник в Отдел „Археология“ на плевенския музей, Петър Бънов. Както посочи при откриването на изложбата директорът на музея Владимир Найденов, инициативата за проучванията на Ад Путеа е на кмета на Долна Митрополия – Поля Цоновска.

12.02.rim2
В тази изложба се постарахме да покажем развитието на проучванията на този интересен обект, като вмъкнахме и малко живот, добавяйки по-дребни детайли и хипотетични възстановки, сподели с гостите на музея археологът Петър Бънов. Сред най-впечатляващите находки от проучванията на Ад Путеа той открои арата с посвещение на бог Поробон, както и тази с посвещение на Юпитер Оптимус Максимус, която е била смятана за постамент. Освен това, той сподели, че след тазгодишните проучвания специалистите вече знаят 12 имена на обитатели на крайпътната станция. Едно от интересните имена е „Блезама“ – женски еквивалент на „Блезамос“, което е с келтски произход.

12.02.rim3
Бънов не скри, че екипът на РИМ – Плевен има голямо желание да продължи проучванията на Ад Путеа и през това лято. Ще участваме в програмите на Министерството на културата, а се надяваме, че и Поля Цоновска и нейният екип са ни харесали и ще продължат да финансират разкопките, сподели археологът.

12.02.rim4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: