Днес е Международният ден на стоматолога

09.02.2015 7:55

9.02.denrist

Традицията да се отбелязва на 9 февруари Световният ден на стоматолога става все по-популярна навсякъде по света. Професионалният празник на зъболекарите се чества в деня на Св. Аполония. Тя била дъщеря на виден служител на Александрия, повярвал в Христа. Според гонителите на християнството, тя давала лош пример на останалите граждани, които трябвало да се придържат към политеизъм и да вярват в божественият император. Аполония била подложена на тежки изтезания за отказ от християнството. Но момичето не трепнало пред лицето на смъртта. Помолила да я развържат, за да коленичи и да изпълни изискванията на тълпата и когато това се случило, смелата жена сама се хвърлила в огъня. Това се случи на 9 февруари 249 година.
Страданията и християнският подвиг на Аполония дотолкова поразили съвременниците и правоприемниците, че се родила легенда за това, че е достатъчно само да се изговори името на Аполония и да й се помолите и зъбната болка ще отмине.
Древните „стоматолози“ използвали прототип на първата си машинка още преди 9000 години. Това неочаквано откритие направили учени от САЩ и Франция. Проучвайки намерените в Пакистанската провинция Белуджистан останки от хора, те намерили в някои зъби направени почти перфектни дупки с диаметър 1-3 милиметра и дълбочина до 3,5 милиметра. За изкуството на древните „зъболекари“ доказва и фактът, че в някои случаи са „лекувани“ корени на зъби, при това една от дупките се е намирала от вътрешната страна на челюстта.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: