Две жалби в КЗК спират избора на изпълнител за „Хемус“ от Ябланица до разклона Плевен – Ловеч

09.02.2015 17:15

9.02.kzk

Две жалби в Комисията за защита на конкуренцията срещу условията в тръжната процедура за продължаването на магистрала „Хемус“ спират избора на изпълнител и най-вероятно ще отложат началото на строителството за есента, пише „Капитал Daily“. Жалбите срещу търга за 60-километровата отсечка от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч са подадени от Националния археологически институт с музей към БАН (НАИМ-БАН) и от австрийската компания „Щрабаг“.
В основата на проблема е въпрос, предизвикващ спорове в търговете за инфраструктура от години: необходими ли са обществени поръчки за археологическите проучвания на обектите, или те трябва да се възлагат пряко. Според директора на НАИМ-БАН доц. Людмил Вагалински това е научна дейност, по закон частни археолози няма, а минималните тарифи за проучванията са уредени в наредба, следователно тръжни процедури не са необходими. От другата страна обаче е позицията, че дори конкуренцията да е ограничена до НАИМ-БАН и регионалните археологически музеи, все пак е редно те да се конкурират с оферти и цени на изпълнение. Изискване на ЕС е с пари от оперативните програми да се финансират само дейности, възложени с обществени поръчки.
Жалбата на „Щрабаг“ е срещу това, че тръжната процедура се провежда без да е осигурено финансиране и без възможност за индексации при забавяне.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: