Изграждането на моста Никопол – Турну Мъгуреле във фокуса на среща в Областна администрация

30.01.2015 11:56

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Областна администрация – Плевен бе домакин на първата работна среща във връзка с новия програмен период и предстоящото одобрение от Европейската комисия на Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2014 -2020 г. На нея присъстваха областният управител на Област Плевен Ралица Добрева, нейните заместници арх. Бойко Балтаков и Красимир Иванов, Никулае Завера – заместник председател на Окръжния съвет в Окръг Телеорман, Мугур Батаус – изпълнителен директор „Управление на проекти с международно финансиране”, Виктор Пипереа – Изпълнителен директор на Департамента за местно развитие, експерти от Областна администрация – Плевен.
Областният управител Ралица Добрева откри срещата. Тя подчерта, че за нея е удоволствие лично да приветства гостите от Румъния с добре дошли в Плевен. „Партньорските отношения на Областна администрация – Плевен и румънската страна дават чудесни резултати от перфектно реализирани проекти. Затова съм убедена ,че следващите няколко часа на обсъждане на новата Програма за трансгранично сътрудничество между Румъния и България ще бъдат изключително ползотворни и за двете страни.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Темата за изграждане на мост между Никопол и Турну Мъгуреле е акцент и приоритет за Област Плевен. Изборът на местоположението на мостовото съоръжение е от изключителна важност. Трябва да се отчете фактът, че от българска страна подборът е съобразен с удобството на транспортните връзки и еднаквото отстояние спрямо вече съществуващите два моста”, каза Областният управител Ралица Добрева. Тя подчерта, че програмата за трансгранично сътрудничество дава възможност за съвместна работа освен в областта на инфраструктурата и в други посоки, общи както за Областна администрация – Плевен, така и за Окръжен съвет Телеорман – околна среда, управление на културно-историческо наследство, туризъм, административен и институционален капацитет. „Бих приветствала тясното българо-румънско сътрудничество в разработване и изпълнение на съвместни проекти, които да доведат до подобряване на достъпността, повишаване на конкурентоспособността и на благосъстоянието на жителите на Плевен и Телеорман”, каза още областният управител на Област Плевен Ралица Добрева.
Срещата се организира от Областна администрация – Плевен, в качеството й на бенефициент и заинтересована страна по програмата. Две са основните теми на обсъждане: представяне на проектни идеи, които да бъдат реализирани в партньорство между Област Плевен и Окръжен съвет Телеорман, Румъния и коментиране на текущото състояние на проекта за трети мост над река Дунав Никопол -Турну Мъгуреле. Областна администрация Плевен има добър опит в разработването и реализирането на трансгранични проекти.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: