Зелена светлина за паметник на Девета пехотна плевенска дивизия

29.01.2015 12:56

Зелена светлина за поставянето на монументално–декоративен елемент – паметник на Девета плевенска дивизия, увековечаващ подвига на плевенчани в Първата световна война даде на днешната си сесия местният парламент в Плевен. Той ще бъде разположен в зелената площ между ул. „Пирот“, ул. „Стоян Заимов“ и ул. „Дойран“. Предложението е инициирано от Регионалния исторически музей, Военноисторически музеи – Плевен, Държавна агенция архиви – Плевен, Изпълнителна агенция Военни клубове и военно-почивно дело – Плевен, Дружество Краезнание – Плевен. Готовият проект за паметник последно ще бъде одобрен от съветниците.

13.10.peticiq
Ето и предисторията: Петиция за изграждане на мемориал в памет на 9-а пехотна Плевенска дивизия подеха в социалните мрежи група ентусиасти. Целта е във връзка със 100-годишнината от Първата световна война в периода 2015-2018 г. да се възроди и осъществи идеята на генерал Владимир Вазов за изграждане на мемориал на 9-та пехотна Плевенска дивизия. Тя датира от далечната 1917 г. В българското участие във войната името на 9-а пехотна Плевенска дивизия се свързва сгероичните сражения на Македонския фронт и отбраната при Дойран, която дава възможност на българската делегация в Солун да договори по-добри условия при сключването на примирието.
През годините нееднократно е повдиган въпросът за издигане на паметник в центъра на Плевен на българските войници и офицери от 9-а пехотна Плевенска дивизия. Още в първите дни при подновяването на инициативата за изграждане на мемориал на дивизията, идеята намери отзвук в социалните мрежи, коментираха тогава инициаторите на петицията.
„Слава на 9-а пехотна Плевенска дивизия!“ – с тези думи ген. Владимир Вазов завършва статията си за боевете при Дойран, поместена в юбилейния брой на „Плевенски общински вестник“ 1834-1934 г. Издигането на достоен мемориал на дивизията би бил знак на признателност и на уважение към делото на предците ни!
Всеки, който иска да се присъедини към Фейсбук групата „Слава на 9-а пехотна Плевенска дивизия. За паметник на героите в Плевен“, може да го направи ТУК. Петицията, чрез която се набират привърженици на идеята, ще откриете ТУК.
Екипът на „Плевен за Плевен“ бе сред първите, застанали зад идеята, като ще продължи да съдейства с всички сили за реализацията на родолюбивото дело.
На снимката: Валя Минкова, подп. Детелин Маринов (вляво) и подп. Тодор Георгиев с макети от конкурса за мемориал на Девета пехотна плевенска дивизия

#тагове:

НАЙ-НОВИ: