В Природен парк „Персина“ отбелязват Световния ден на влажните зони с поредица инициативи

27.01.2015 15:09

27.01.persina

Всяка година на 2 февруари дирекцията на Природен парк „Персина“, като представител на най-голямата по площ влажна зона с международно значение, отбелязва Световния ден на влажните зони. На този ден през 1971 г. в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони, наречена Рамсарска конвенция.
В списъка на конвенцията за влажните зони с международно значение, България е представена с 11 влажни зони, най-голямата по площ от които е „Комплекс Беленски острови“. Списъкът с влажните зони се актуализира периодично, като се оценява статусът на влажните зони в него. От септември 2014 година обхватът на „Комплекс Беленски Острови“ е променен и площта му е увеличена на 18 330 ха. С тази промяна, той става най-голямото по площ Рамсарско място в България. Комплексът включва един голям остров, остров Персин и няколко по-малки острова разположени в речен участък с дължина 16 км, срещу Белене. Най-важният тип екосистеми, характерни за комплекса, са заливните крайдунавски гори и вътрешните блата.
Всяка година Световният ден на влажните зони преминава под мото, зададено от Конвенцията на официалния им интернет сайт www.ramsar.org. Тази година 2 февруари ще представи влажните зони, като жизнено важни екосистеми за бъдещето на човечеството, под надслов „Влажните зони и нашето бъдеще“. За популяризиране на празника Дирекция на ПП „Персина“ предвижда серия от мероприятия за седмицата от 2 до 6 февруари. Най-голямата влажна зона с международно значение „Комплекс Беленски отрови“ ще бъде представена с откриване на фотоизложба на открито и поредица от изнесени уроци за деца в предучилищна възраст на тема „Да живееш на една ръка разстояние от най-голямата по площ влажна зона в България“. Откриването на изложбата ще се състои на 5 февруари пред Посетителския център на ПП „Персина“, мероприятието ще продължи със съвместна инициатива от страна на представители на Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район – Плевен и Районна инспекция по околна среда и водите – Плевен, който ще организират „Час по екология в Природен парк „Персина“. Мероприятието е свободно и всеки желаещ природолюбител може да се включи и да научи малко повече за влажните зони.
Текст: Дирекция на ПП „Персина“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: