„Мечкари“ гониха злите сили в Гиген

22.01.2015 13:48

22.01.gigen1

В Гиген честват Ивановден по стар стил на 20 януари. „Така е било, така и ще бъде!” казват гигенчани. И през тази година те не измениха на отколешната традиция. На 20 януари от къща на къща тръгнаха “Мечкарите”, да прогонят злите сили. Характерно за с. Гиген е, че маскираните танцуват под звуците на уникалното Мечкарско хоро в ритъм 5-8 с втори удължен такт. Персонажите в групите са двама “стареца” и две “булки”, задължително придружени от музиканти с тъпан, барабан и кларинет. Впечатляващи са костюмите на “Мечкарите” – автентични народни носии, типични за този край на България, маски на лицата и ръчно изработен накит, който украсява главите на булките, наричан курбулец.

22.01.gigen2
В края на своя обход на селото “Мечкарите” посетиха кметството, където бяха посрещнати както повелява традицията с пита и сол. Кметът на общината и кметът на Гиген лично посрещнаха и дариха всяка от групите.
След това настъпи най-колоритният момент от празника – парадът в центъра на селото, където малки и големи се бяха събрали, за да тропнат Мечкарско хоро заедно с “Мечкарите”. Надиграването има конкурсен характер и за целта от събралото се множество бе избрано жури, което да оценява представянето на маскираните. Всяка от 10-те групи се представи с три танца – Мечкарско хоро, Ръченица и Ситно влашко хоро. Журито оценяваше не само играта и свирнята, но и костюмите на маскираните. Най-добрите получиха награди, осигурени от общината, кметството и спонсори. Поощрени с награди за участието си в празника бяха и най-малките “Мечкари”.

22.01.gigen3

#тагове:

НАЙ-НОВИ: