Бабинден в Садовец – фото-галерия

21.01.2015 19:22

По традиция на Бабинден по стар стил в плевенското село Садовец почетоха своя местен лекар, който ритуално извади бебе от река Вит. Обичаят идва от древни времена, но е възроден преди десет години и събира десетки жители на селото. На този ден за мъжете е отредено да са само гости. Сред тях бяха кметът на Садовец Иван Рангелов и кметът на Община Долни Дъбник Борислав Станимиров.

be1 be2 be4 be6 be7 be8 sa1 sa2
С ръченица млади майки и баби стигнаха до здравната служба, където занесоха дарове и благодариха на местния лекар д-р Валентин Вутов. Той лекува садовчани вече 38 години. Кметът на Садовец Иван Рангелов му благодари от името на всички жители за грижите, които полага за тях и добави: „Не знаем откога се чества Бабинден в нашето село, но ще се празнува, докато Садовец го има“.
С музика, танци и много настроение пъстрото шествие се отправи към река Вит, където докторът извади коша с бебето. Според поверието, ако нагази в дълбоките води, ще извади момче, а ако е на плиткото, бебето ще бъде момиче. „Бебето е момиче – Натали“, обяви д-р Вутов сред радостните възгласи и благопожелания на събралото се множество. Тазгодишното бебе на село Садовец е 10-месечната Натали Пъшева. Както повелява традицията, отново с ръченица, млада жена, съпровождана от всички останали жени, занесе символично бебето в дома на младата майка Василена. Щастливата баба Николина посрещна всички гости и ритуално изми ръцете на доктора. Малката Натали получи от кмета на Долни Дъбник икона и подаръци с пожелание да радва мама и татко, да е здрава и щастлива.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: