Шампионска титла за плевенчанката Ивет Горанова от състезание по карате „Гранд При Хърватия”

20.01.2015 17:49

На 17 и 18-ти януари в хърватския град Самобор се проведе 24-тото отворено състезание по карате „Гранд При Хърватия” за всички възрастови групи. В него взеха участие 24 държави с общо над 1000 състезатели по бойния спорт карате. Турнирът е част от редовния спортно-състезателен календар за 2015-та година на Световната Федерация по Карате. България се класира на 5-то място в крайното комплексно класиране по медали от състезанието, като каратеките от националния отбор на БНФК /Българската Национална Федерация по Карате/ извоюваха 3 златни и 1 сребърен медал.

Karate Petromax 2015
Един от 3-те златни медала е Шампионската титла на Ивет Горанова – възпитаничка на Клуб Бойни Изкуства „Петромакс” Плевен, ученичка в Спортно училище „Георги Бенковски” със спорт карате. Горанова се състезава в дисциплина кумите индивидуално в категория до 54 кг. във възрастова група кадети – от 14 до 16 годишни. В категорията на Ивет мериха сили 42 състезателки. Горанова игра първа среща с представителка на Словакия и я надви с 3 на 2 точки. Втора среща с опонентка от домакините – победа с 5 на 0 точки. Третата си среща Ивет игра със състезателка от Сърбия, която победи с 4 на 1. Най-трудна за Ивет се оказа четвъртата й среща, където състезателката на Израел поводи първите минути с 5 на 0. Горанова приложи техника осото гари – подскечка, с която повали опонентката си й най-атрактивно й отне 3 точки от преднината. С последващите техники Ивет успя да изравни резултата на 5 на 5 и предвид невъзможното обръщане на резултата и умелата игра, при съдийско решение получи 5 флага с цвета на колана си, с което продължави напред. Полуфинал и финална среща бяха с представителки на Италия, които надигра съответно с 3 на 0 и 2 на 0 точки.
Горанова стана Балкански Шампион на същата дисциплина само преди две седмици в София, а този Гранд При турнир е част от подготовката й за идното Европейско първенство по карате за кадети и младежи до 21 години, което ще се проведе от 6 до 8 Февруари в Цюрих, Швейцария.
Добро представяне, но без класиране, направиха съотборниците й от КБИ „Петромакс” Станислав Цанов, Виктория Росева, Габриела Горанова и Ивайло Петков, които също бяха в Самобор, като част от националния ни отбор. Другите 2 златни медала за България са при възрастова група до 21 г. и ги извоюваха Силвия Вангелова от КК „Аида Нет Вадо Рю” Хасково в категория до 55 кг. и Александра Стублева в категория до 68 кг. от КК „Никон” София. Среброто за отбора донесе Валентин Йорданов от КК „Будо” в категория до 57 кг.
Треньорите на Ивет Горанова от КБИ „Петромакс” – сенсей Русалинов и Ангел Ленков са доволни от представянето на възпитаничката си. Каратеките на Петромакс се готвят за Европейското първенство в Цюрих, но преди това за Гранд При Троян Опън – отворен турнир за всички възрастови групи – 1 февруари в Троян.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: