Военен извади кръста в Горни Дъбник

19.01.2015 18:56

В плевенското село Горни Дъбник за седма поредна година жителите му отпразнуваха Йордановден по стар стил – 19 януари. В ранното утро на площада в селото, духова музика засвири кръшни хора, с които ознаменува началото на празника.

gor2

След това, жители и гости на Горни Дъбник в празнично шествие се отправиха към църквата „Св.Параскева“, в която поп Милен отслужи Богоявленски водосвет за здраве, дълголетие и берекет на всички. Празникът продължи отново с литийно шествие от църквата към моста на Ручина бара, край Старата чешма в Горни Дъбник. На него свещеникът отново отслужи водосвет и хвърли кръста в ледените води. Тази година претендентите бяха трима, а основната борба за кръста беше между Гено Патов и Румен Валентинов. За трети път кръста беше изваден от водите на Ручина бара от кадровия военен Гено Патов.

gor1

След това той върна кръста на отец Милен, който го благослови за здраве и късмет, а кметът на селото Тодор Йорданов му връчи паричната награда. Под звучите на духовата музика хората отново се събраха на площада, където се проведе и надиграване. В него участваха групите към читалище „Просвета – 1903″, както и гост и жители на Горни Дъбник. Надпреварата започна с подгряване, с право хоро, а след това участниците показаха майсторски умения в тропането на Дайчово, Ганкино, Влашко хоро и ръченица. За всички, за да не замръзнат от кметството бяха осигурили червено вино. Празникът в Горни Дъбник продължи през целия ден, а хората си обещаха догодина той да е още по-масов и добре организиран. Според кметът на селото Тодор Йорданов, традициите трябва да се пазят живи, за да останат спомени и младите да ги тачат и почитат.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: