„Луди булки“ шетаха из Гулянци на Ивановден (снимки)

08.01.2015 12:03

8.01.gulqnci1

По стара традиция всяка година на Ивановден кукери обхождат Гулянци. Влизат от къща в къща, облечени в страховити костюми и с удари на тъпан, викове и звънци гонят злите сили. Домакините ги черпят с вино и ракия и даряват според възможностите си. Кулминацията на празника е по обяд, когато всички групи се събират в центъра на града за надиграване. Обичаят, заедно с маските и костюмите се предава от поколение на поколение и е изключително тачен от гулянчани.

8.01.gulqnci2
Тази година атрактивният празник събра на площада стотици хора. Освен кукерското хоро, на което се хванаха малки и големи, много настроение създаде и комичния ритуал „венчавка” на двата емблематични персонажа „булката” и „младоженеца”. Другите задължителни образи в групите по нашият край са поп, полицай, мечка и старец. Другото характерно за района е, че кукерите се наричат още „луди булки”.

8.01.gulqnci3
Вярването е, че с влизането си в дома „лудите булки” прогонват злите сили и духове и за стопаните годината започва на чисто. На особена почит в този ден са именниците. Навремето маскираните са влизали първо в техните къщи и са ги „къпели” ритуално за здраве. С времето този обред е отпаднал, но като цяло традицията, свързана с празника е запазена.

8.01.gulqnci4

 

8.01.gulqnci5

 

8.01.gulqnci6

#тагове:

НАЙ-НОВИ: