Спортен клуб и училище носят името „Плевен“ в родния град на Осман паша

04.01.2015 17:45

След огромния читателски интерес по повод публикацията „Вижте как ще изглежда паркът „Плевен“ в Истанбул“, предизвикал и дискусия дали трябва да се гордеем от този факт или не, екипът на „Плевен за Плевен“ продължава темата за местата по света, на които името на града ни може да бъда срещнато. Много е писано за улиците, главно във Великобритания, носещи името „Плевен“, както и за бирата „Плевна“ във Финландия, а своя дял в проучванията са дали редица публицисти и мастити учени. Без да претендираме за академизъм или изчерпателност, ние също се включихме в оркестъра, като точно преди година ви разказахме за едно от американските градчета Плевна, възпято от местна музикална банда.

4.01.tokat1
И така. Отправяме се на около 1300 километра югоизточно от Плевен – към Турция или по-точно към град Токат. Той се гордее с древна история още от времето на хетското царство, а днес е дом на около 130 000 жители. Въпреки интересната си архитектура и сравнително близкото му разположение до брега на Черно море, Токат не е сред топ дестинациите за туристите, а името му по-често се свързва с това на един от най-големите османски военачалници – Осман паша, роден в Токат през 1832 г. Наречен „гаази“ или „победител“ след отразяването на Втория щурм на Плевен, офицерът, който по-късно става и военен министър на Османската империя, е дълбоко почитан от своите съграждани. За това свидетелства фактът, че името му днес носят университетът и стадионът в Токат, както и внушителният му паметник. На плочата, обозначаваща годините на неговото раждане и смърт, изрично Осман паша е отбелязан като „героят от Плевен“ заради добре организираната защита на града, донесла му международна репутация и внимание от страна както на военните наблюдатели, така и на военните академии.

4.01.tokat2
Именно поради тази причина и днес за местните жители името „Плевен“ продължава да живее под различна форма. Така например, Плевен (или Плевне) се нарича едно от училищата в Токат (школо със същото име има и в Истанбул – в квартал „Гаази Осман паша“…). Още по-любопитен факт е, че името на града ни носи и спортен клуб от Токат. Създаден през 1994 г., „Плевнеспор“ разширява дейността си през годините, като днес разполага със силен волейболен отбор, а също така има формации по борба, стрелба с лък, лека атлетика и таекуондо.
И разбира се – да не забравяме заведенията за хранене, с които турците се славят по целия свят. На една от пресечките на булевард „Гаази Осман паша“ в Токат ще попаднете в ресторант „Плевен“, където, както се споменава в анонса за предлаганото меню в интернет, можете да опитате Плевен кебаб, който изглежда е нещо като специалитет на заведението.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: