Вярно ли е, че синигерите обожават сланина узнаха ученици в РИМ – Плевен (галерия)

18.12.2014 18:00

18.12.rim1

Стотици ученици от цялата област бяха гости днес в залите на Отдел „Природа“ на Регионалния исторически музей в Плевен. Повод за визитата им там бе провеждането на инициативата „Природата под микроскоп“, организирана от РИМ, Регионалния инспекторат по образованието – Плевен и Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси (ОЦИДЗИ) – с. Байкал, община Долна Митрополия. Тя бе и част от събитията, с които културният институт отбелязва 30 години музеен комплекс.

18.12.rim2
Както сподели пред „Плевен за Плевен“ уредникът в Отдел „Природа“, Румянка Балева, проявата е насочена към учители по биология и здравно образование и ученици с интерес към тази тема. Децата се запознаха с видовете птици, обитаващи влажните зони, а от директора на ОЦИДЗИ – Байкал, Иво Джокин, те научиха как сами с подръчни материали могат да направят хранилка за птици. Фокусът на занятието падна върху синигерите, като пред любознателните природолюбители той разкри, че ако искат техните хранилки бързо да привлекат много птици от този вид, най-добрият вариант е в тях да се сложи обезсолена сланина или свинска мас, които са същински деликатес за пернатите.

18.12.rim3
Също така, гостите имаха възможността да наблюдават под микроскоп природни обекти и сами да си направят микроскопски препарати. За целта организаторите на мероприятието бяха подготвили различни уреди за наблюдение – от малките полеви микроскопи, които всеки лесно може да сглоби, през светлинните и бинокулярните микроскопи, до специален модел, който дава възможност да се проектира изображението върху екран.

18.12.rim4

 

18.12.rim5

 

18.12.rim6

 

18.12.rim7

 

18.12.rim8

#тагове:

НАЙ-НОВИ: