137 години по-късно отново връщат сабята на Осман паша

10.12.2014 8:53

10.12.sabq

Сдружение „ІV-ти пехотен плевенски полк” – Плевен кандидатства с проект пред Община Плевен и получи финансиране за изпълнението на Проект „Връщане сабята на Осман паша”. Голяма част от членовете на сдружението са и членове на „Васил Ганчев Плевналията” – регионален клуб към Национално дружество „Традиция”. Основната цел на проекта е съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство.
Богата е българската история и славни са събитията, изнесли на ръце свободата на родината ни. Едни от знаковите и решаващи сражения за освобождението на България са Първият, Вторият и Третият щурмове на Плевен. В разгара на епичните битки главнокомандващият турските части Осман паша прави неуспешен опит да се изтегли от Плевен към София. Той бива разгромен и ранен се предава на руските части, след което Император Александър ІІ с рицарски жест му връща сабята в знак на уважение. Тези последващи действия реално подписват свободата на България.
Именно тези събития през далечния 11.XII.1877 г. са предмет на Проекта „Връщане сабята на Осман паша”. Възстановката на историческото събитие ще се проведе днес от 12 ч. в парка на къща-музей „Цар Освободител Александър ІІ”.
Снимка: архив „Плевен за Плевен“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: