Цецка Цачева: Никой не може да си представи Свободна България без Плевен и Плевенската епопея

10.12.2014 15:06

pr9

Днес никой не може да си представи Свободна България без Плевен и Плевенската епопея. Това каза в словото си по повод 10 декември председателят на Парламента, Цецка Цачева, на тържествения ритуал по отбелязване на 137-годишнината от Освобождението на Плевен днес. Тя призна, че винаги се вълнува, когато присъства на подобни годишнини в различни кътчета на нашата страна, но в Плевен сърцето й бие най-силно, защото е в своя град, със своите съграждани.
Всички знаем, че в историята на почти всяка война има критичен момент, който предопределя нейния изход, отбеляза Цецка Цачева, допълвайки, че за Освободителната война такъв преломен момент са събитията от Плевенската епопея. Тук, на тези земи, по които ние, плевенчани, стъпваме днес, са се случили онези преломни събития, които предопределят не само изхода на войната, но и съвременната история на България, каза председателят на Парламента.
Цачева изтъкна, че заради свободата на България трябва да тачим героите, да си спомним не времена на разделение, а времена на единение, защото те са ни позволили да изградим нашата държава. „Затова и днес отново ще повторя – нужно ни е обединение в пътя към съзидание на настоящето. Нужна ни е мъдрост и отговорност за градежа на бъдещето. Длъжни сме да го направим – заради нас самите, заради децата ни, за да я има вечно свободна България“, посочи тя.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: