Преподавател от СОУ „Иван Вазов“ – Плевен участва на кръгла маса в Парламента

07.12.2014 9:10

7.12.vazov

На 4 декември в зала „Изток” на Народното събрание бе проведена кръгла маса на тема „Реформата в образованието – основа за икономическото развитие на България“. В срещата участваха над 160 представители на всички професионални гилдии, свързани с образованието – учители, директори, университетски преподаватели, депутати от Комисията по образование и наука, както и представители на родителски организации. От СОУ „Иван Вазов“ – Плевен също имаше представител, който се включи във форума. Това е Евелина Ницова – класната ръководителка на 4б клас. Тя получи покана от кмета на столицата- Йорданка Фандъкова.
Във форума взеха участие Милена Дамянова (народен представител от ГЕРБ и председател на Комисията по образование и наука в Парламента), Ваня Кастрева (зам.-министър на образованието), Йорданка Фандъкова (председател на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, зам.-председател на ПП ГЕРБ и кмет на София), Томислав Дончев (вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика). Специален гост бе професор Урсула Менле – председател на фондация „Ханс Зайдел“.
По време на кръглата маса се проведе интересна дискусия, която бе и доста ползотворна. Стана ясно, че образованието е основен приоритет и в неговия център се намират учениците, които трябва да са успешни, креативни и щастливи граждани. Бяха обсъдени и образователните стандарти, техните цели и резултати, стана въпрос и за ролята на българския език. Томислав Дончев също така обяви новината, че преди няколко дни България е пуснала за одобрение на Европейската комисия окончателния проект на ОП „Наука и образование“.
Във форума се включиха и представители на „Junior Achievement“ и UNICEF, а също и Янка Такева. Тя говори за нуждата от по-ясна структура на училищата и профилирането им, а също и че 4-годишните трябва да бъдат включени в образователната рамка. Г-жа Такева даде и някои препоръки относно финансирането като също спомена нуждата от иновативни подходи, но и добри условия за работа и привлекателна среда. Със сегашното финансиране обаче не могат да се постигнат всички цели. Тя обясни, че мотивацията на учителя трябва да се съдържа и в работната заплата.
Автор: Силвия Тачева, 11И клас

#тагове:

НАЙ-НОВИ: