Днес е Международният ден на доброволеца

05.12.2014 7:28

5.12.dobrovolec

Международният ден на доброволеца е учреден през 1985 г. по инициатива на ООН. На този ден световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.
Проявите, свързани с отбелязването на Международния ден на доброволеца, са израз на признателността към доброволците и припомнят, че ефективната защита на населението при пожари, бедствия и други извънредни ситуации означава тясно сътрудничество и партньорство между централните и териториалните органи на изпълнителната власт и гражданското общество.
Статистиката посочва, че едва 6% от българите са полагали доброволен труд през живота си. А страната ни е сред четирите страни в Европа, в които доброволчеството е под 10 на сто.
Разбира се, оптимизъм за бъдещето не липсва.
Доброволчеството е изключително специфична дейност. От една страна, човек се посвещава на една добра кауза – да прави живота на другите по-красив, по-добър и по-успешен. От друга обаче, се научава на безкористност, като дава, без да пита какво ще получи в замяна. А това, което всъщност получава като награда, е безценно – личностно развитие и удовлетворение, дълбока признателност и много нови приятели.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: