БАБХ и ИАРА със засилени проверки в навечерието на Никулден

03.12.2014 8:30

3.12.babh

Засилени съвместни проверки от представители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и Българска агенция по безопасност на храните се извършват в цялата страна, информират от пресцентъра на ИАРА. С наближаващия празник Никулден и активното предлагане на риба на пазара контролните органи – Агенцията по безопасност на храните и Агенцията по рибарство и аквакултури увеличиха проверките в обектите, в които се предлагат риба и рибни продукти. Целта е ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход, за да се гарантира предпазване здравето на потребителите.
Основни моменти при проверките са: наличие на документи за произход на рибата; спазване на изискванията за съхранение (разделно съхранение и температурен режим на съхранение); етикетиране; срок на годност; хигиенно състояние на обектите за търговия, в които се предлага рибата и наличие на записи по системите за самоконтрол.
Експертите съветват! Да не се купува риба от нерегламентирани места и търговци, а само от регистрирани обекти за търговия с храни (специализирани щандове в търговските обекти, специализирани магазини за търговия с риба и т.н.).
Какво да проверяваме при закупуване на риба – външен оглед?
– рибата трябва да бъде с чиста повърхност, без наранявания и със запазена цялост;
– люспите трябва да са гладки и блестящи;
– слузта да е бистра, без неприятна миризма;
– очите да са изпъкнали с блестяща корнея;
– хрилете да нямат неспецифична миризма и да са с яркочервен цвят.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: