Росен Плевнелиев: Плевен има пълното право да зададе посоката на дебатите в държавата

01.12.2014 15:00

1.12.plevneliev

Дневният ред на нацията не може да бъде задаван само на „жълтите павета“. Това каза в обръщението си към участниците в инициативата „Младежка визия за развитие на България“ президентът Росен Плевнелиев, под чийто патронаж се провежда форумът днес в Плевен. Като министър на регионалното развитие имах честта и възможността да опозная българските региони и да познавам проблемите и перспективите пред българските градове, отбеляза държавният глава. В тази връзка той посочи, че Плевен е динамичен град, който променя както себе си, така и България и има пълното право да зададе посоката на дебатите в държавата по важни теми, като геополитическата ориентация на страната, например.
Плевнелиев изтъкна, че не само юбилеят на МУ – Плевен е причината нашият университет да е домакин на президентската инициатива през тази година. Медицинският университет в Плевен е сред водещите учебни заведения в страната и като такъв не само задава посоката, но и има пълното право да изисква от държавните институции да бъде чута думата на неговите студенти, заяви държавният глава. Той посочи, че е от огромно значение младите българи и техните идеи за развитието на страната да бъдат чути и споделените проблеми да залегнат в дневния ред на институциите. Именно това е и целта, която си поставяме с провеждането на тази инициатива, която се провежда за трета поредна година, допълни Росен Плевнелиев, като се спря на постигнатите резултати в рамките изминалите две издания на форума.
В словото си той се спря и върху 25-годишнината от края на комунистическия режим, която се навърши през тази година. „Това бе абсолютно правилно и категорично решение на българското общество и ясен цивилизационен избор. Но е едно ние, съвременниците на събитията отпреди четвърт век, да дадем оценка за тях, и друго вие – хората, които дори не са били родени тогава, да кажете как оценявате избора на България за европейска и евроатлантическа ориентация“, обърна се той към младата аудитория в зала „Амброаз Паре“ на ТЕЛЕЦ – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: