Президентът връчи плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ на МУ – Плевен (галерия)

01.12.2014 14:29

1.12.plaket3

Президентът Росен Плевнелиев връчи на ректора на Медицински университет – Плевен, проф. Славчо Томов, плакет „Св. Св. Кирил и Методий“. Това се случи днес при откриването на третото издание на инициативата „Младежка визия за развитие на България“ под патронажа на държавния глава, домакин на която е МУ – Плевен. В нея участват 120 абсолвенти от цялата страна, а темата тази година е „Европейският и евроатлантическият избор на България и пътят й на развитие в резултат на този избор“. Проявата има за цел да насърчи участието на младите хора в процеса на вземане на решения при определянето на приоритетите на институциите за развитие на страната ни.

1.12.plaket1
Плакетът, който президентът Плевнелиев връчи на МУ – Плевен, е за изключителния принос на учебното заведение към образованието на поколения лекари и специалисти на българската медицина в областта на здравните грижи, общественото здраве и социалните дейности, за активната научно-изследователска дейност в областта на телемедицината и въвеждането на авангардни технологии, както и по повод 40-годишнината от основаването на Медицинския университет. От своя страна, ректорът проф. Славчо Томов връчи на държавния глава юбилеен знак „40 години Медицински университет – Плевен“.

1.12.plaket2
В словото си проф. Томов не скри, че за МУ – Плевен е огромна чест в годината на неговата 40-годишнина да бъде домакин на президентската инициатива „Младежка визия за развитие на България“. Пред Росен Плевнелиев и участниците във форума той се спря върху историите на двама наши лекари, възпитаници на учебното заведение в Плевен, получили признание за работата си по цял свят – д-р Цветомир Луканов и проф. Григор Горчев.

1.12.plaket4
„Логично е да се запитаме къде е разковничето за успеха на тези двама лекари, избрали два съвсем различни пътя в своето развитие. Аз съм убеден, че отговорът се крие във факта, че и двамата са заложили на това да реализират своите научни идеи чрез най-съвременните иновативни методи в своята област. Те, обаче, имат и още нещо, което ги свързва и това е фактът, че са получили солидно образование в своя университет. Те са пример за това как ефективно може да действа триъгълникът на знанието – „образование, наука, иновации“, каза още проф. Славчо Томов. Той пожела на младите участници в президентската инициатива да се опитат да съхранят доброто в себе си, да живеят и работят достойно за бъдещето на своите деца и една по-добра България.

1.12.plaket5
След официалното откриване на форума президентът Росен Плевнелиев имаше възможността лично да се запознае как се работи с виртуалния тренажор за обучение по роботизирана хирургия.

1.12.plaket6

 

1.12.plaket7

 

1.12.plaket8

 

1.12.plaket9

#тагове:

НАЙ-НОВИ: