Днес е Черният петък. Пазарувайте, но умната! (видео)

28.11.2014 8:08

28.11.mall

Днес е Черният петък, денят, в който традиционно вече големите магазини в САЩ обявяват огромни намаления на всякакви стоки. Началото на традицията тръгва от края на ХIX век – точно след парада за Деня на благодарността. Според някои изследователи на феномена името идва от Филаделфия в началото на 60-те години. Въпросният петък тогава е между Деня на благодарността и традиционния мач по американски футбол между Военната и Военноморската академии на САЩ. В града винаги пристигат хиляди и настава небивало оживление.
Истинският бум на Черния петък по света идва с разрастването на онлайн търговията и все по-широката употреба на интернет като средство за пазаруване. Предколедните намаления „на едро“ се превръщат в класическа болест с всички очаквани и неочаквани симптоми.
В България Черният петък идва с известно закъснение – като много други неща. Истерията е далеч от тази в Щатите, но все пак организаторите и участващите магазини определят деня като абсолютен пазарен успех.
Има държави по света, които бойкотират Черния петък, като го обявяват за ден без покупки. Феновете на тази идея не припарват до магазините и държат портфейлите си добре затворени. Това е единственият начин, по който може да бъде честван традиционният вече Buy Nothing Day. Идеята хрумва през 1992 г. на канадския артист Тед Дейв. Той решил, че бойкотът изпраща достатъчно красноречиво посланието на протеста. Чувството на съпричастност е естествено у хората, които всеки ден са облъчвани от реклами. Но от друга страна това „антиобществено“ поведение вреди на икономиката, сочат анализатори.
Информация: интернет, снимка и видео: архив „Плевен за Плевен“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: