Кметът на Червен бряг: Бездействието на АПИ застрашава живота и здравето на хората от общината

27.11.2014 17:29

27.11.api111

С отворено писмо до жителите на община Червен бряг излезе кметът Павлин Фильовски. Повод за него е състоянието на републиканската пътната мрежа в община Червен бряг, поддържана от Агенция „Пътна инфраструктура“. В писмото Фильовски припомня, че до началото на 2014 г. пътищата от републиканска пътна мрежа (РПМ) в урбанизираните територии на община Червен бряг се поддържаха със средства, превеждани от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и въпреки, че средствата са били крайно недостатъчни, Общината е успявала да ги поддържа в задоволително състояние.
С изменението на Закона за пътищата в началото на 2014 г., обаче, съгласно чл.30, ал.3 Агенцията осъществява дейностите по текущ ремонт и зимно поддържане на републиканските пътища в границите на урбанизираните територии за населени места с население до 100 000 души. С това изменение задължението по поддръжката на РПМ остава изцяло на АПИ.
Павлин Фильовски посочва, че Общинска администрация – Червен бряг многократно е сезирала Областно пътно управление – Плевен за лошото състоянието на участъците от републиканската пътна мрежа на територията на община Червен бряг (ул. „Г. С. Раковски”; ул. „П. Славейков”; ул. „14-ти Септември”; ул. „Антим I”; ул. „Търговска”; ул. „Княз Борис”; ул. „Милчо Симеонов” в гр. Койнаре и др.). „Бездействието на АПИ по отношение поддържането на пътната мрежа в нашата община следва да бъде прекратено незабавно. След изменението на закона до момента АПИ няма извършен ремонт на територията на общината. Това бездействие води до влошаване на състоянието на пътните участъци, което не позволява нормалното им и безопасно използване по предназначение. Това е против интересите на жителите на община Червен бряг, създава предпоставки за ПТП и застрашава живота и здравето им“, пише още кметът.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: