Първи турнир от шахматната верига за ученици „Млад гросмайстор“ в Плевен

25.11.2014 8:44

На 22 и 23-ти ноември в хотел „Балкан“ стартира веригата „Млад гросмайстор“ за учебната 2014/ 2015 година. Вече трета година СКШ „Плевен XXI“ провежда по пет ежемесечни турнири за деца до 16 години, които са част от мащабна програма „Надеждите на България“. Участието във веригата е безплатно за всички. В нея по регламент имат право да се включат шахматисти от Плевен, Червен бряг, Велико Търново и Враца.

nag3

Веригата цели популяризирането на шахматната игра сред учениците, а след изиграването на петте надпревари ще се определят и децата- финалисти, които ще продължат участието си в Национален турнир през месец май в Трявна.
Първото издание събра общо 42 участника, разделени в три турнира- за деца до 8 години, за деца до 10 години, а момичетата и момчетата до 12 и 16 години играха заедно, в един турнир. Регламентът беше общ за всички: Швейцарска система в 6 кръга при контрола за мислене 60 минути на състезател. Изключението бе за най-малките- 8 годишните, на които бе дадено за мислене 30 минути за цялата партия.

Във възрастова група деца до 8 години се записаха 12 момичета и момчета, които тренират от скоро. Очакванията на организаторите са през следващите издания да се увеличава броят на участниците най-вече тук, при 8-годишните. От месец октомври СКШ „Плевен XXI“ започна изпълнението на одобрен от ММС проект по програма „Спорт за децата в детските градини“. В три плевенски детски градини – ЦДГ „Чучулига“, ЦДГ „Пролет“ и ОДЗ „Еделвайс“ на шахматната игра се обучават общо 46 деца, които поетапно ще се включат в предстоящите надпревари „Млад гросмайстор“.

nag1
Убедително с 6 точки от 6 възможни първото място спечели Данислав Гърков, първокласник от НУ „Христо Ботев“ Плевен. След него с по 4 точки се наредиха Алекс Борисов от Плевен, Дария Георгиева от НУ „Христо Ботев“ Плевен и Самоел Вътков, ученик в НУ „Отец Паисий“ Плевен.

При 10-годишните първото място от общо 14 записали се зае Кристиан Милев от НУ „Христо Ботев“ с 5 точки. Втора с 4,5 се класира Патрицие Найманова, гостенка от СОУ „Д-р Петър Берон“ Червен бряг. Трета и четвърта награда с по 4 точки спечелиха Пламен Василев от НУ „Отец Паисий“ Плевен и Преслав Велюв, гост от СОУ „Д-р Петър Берон“ Червен бряг.

nag2

В третия турнир до 16 години се включиха 16 момичета и момчета, като 4 от тях бяха на възраст до 12 години. За тях бе направено отделно класиране:

1. Стивън Василев – НУ „Ив. Младенов“ Враца с 4 точки
2. Захари Иванов- СОУ „Иван Вазов“ Плевен с 2,5 точки
3. Карлос Насар – ОУ „Христо Смирненски“ Червен бряг с 2 точки
4. Лазар Насар – СОУ „Петър Берон“ Червен бряг с 0 точки

Ето и класирането при най-големите, до 16 години:

1. Давид Цветанов – МГ „Гео Милев“ Плевен с 6 точки
2. Владимир Върбанов – МГ „Гео Милев“ с 4,5 точки
3. Гергана Димитрова – МГ „Гео Милев“ с 3,5 точки
4. Владислав Василев – СОУ „Д-р Петър Берон“ Червен бряг с 3,5 точки

Заелите първите четири места по възрастовите групи бяха наградени с шахматни книги, а грамоти получиха всички участници.
Вторият турнир „Млад гросмайстор“ ще се проведе на 27 и 28 декември, отново в хотел Балкан.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: