Ще има ли глоба за софийската фирма-изпълнител на строежа на новата детска градина?

25.11.2014 14:24

В четвъртък е поредната сесия на местния парламент в Плевен. В края на заседанието са включени и три питания на общинския съветник Георг Спартански. Едно от тях е свързано със сагата около строежа на новата детска градина. Представяме Ви питането на Спартански, както и предисторията в снимки, дати и факти, свързана със строежа, фирмата изпълнител и сроковете за предаване на обекта.

grad
Господин кмете, в началото на 2014г.отправих към Вас питане във връзка със строителството на нова детска градина в Плевен. Обществената поръчка за строителство бе спечелена от небезизвестната фирма „Хуфу“ ЕООД-София. Финансирането на строителството е с целеви средства на държавата. Договорът за изграждане на детското заведение бе подписан от Вас през лятото на 2013г. и до края на месец януари 2014г.обектът следваше да бъде предаден от изпълнителя на Община Плевен и да влезе в експлоатация. На едно от пролетните заседания на Общински Съвет-Плевен бе проведена процедура във връзка с моето питане. Въпросите, които Ви зададох бяха-„Какви са причините за тоталното пропускане на заложените в договора срокове за строителство и какви мерки считате за нужно да предприемете за защита на общинския интерес?“
Вече сме в края на месец ноември 2014г.Нямам информация детската градина да е започнала да приема деца, въпреки че вече изминаха 10 месеца от заложения договорен срок.
Кога най-сетне ще стане факт завършването на строителството на градината? Какви конкретни мерки предприехте за да защитите общинския интерес, предвид едностранното неизпълнение на договорните задължения от страна на изпълнителя, фирма „Хуфу“ ЕООД-София?

ПРЕДИСТОРИЯТА…

kopka1
Днес, в присъствието на представители Народното събрание, Общинската администрация и Общинския съвет бе направена символичната първа копка на строежа на нова детска градина в Плевен. Копката направи багер на фирмата изпълнител, а шампанското, след втория опит, разби кметът на ОбщинатаДимитър Стойков. Изпълнител на обекта е софийската фирма „Хуфу“, спечелила обществената поръчка за изграждането на новото детско заведение на стойност – 1 410 000 лева.
Средствата са отпуснати целево от държавата в началото на годината и са в размер на 2 милиона лева, като сумата е и за оборудването на детското заведение, което вероятно ще е обект на друга обществена поръчка.
Проектът, дело на архитектно студио „Иво Петров – архитекти” ООД, предвижда изграждане на детско учебно заведение с четири групи за общо 100 деца, като срокът на изпълнението е 6 месеца. Любопитен факт е, че това е първата детска градина в Плевен, която ще бъде построена след демократичните промени в България…..
/Плевен за Плевен, 22 юли 2013 г./

gradina21
Днес, 23 януари 2014 година, детската градина изглежда така. И то при факта, че природата бе благосклонна към строителите. Още по време на първата копка, не липсваха въпроси около фирмата-изпълнител, свързани с минали нейни проекти….Май ще се окажат основателни. Ние пък питаме, толкова ли не се намери плевенска фирма, която да изпълни строителството на учебното заведение? И отново питаме, толкова ли не се намери плевенска фирма, а шуменско-варненски консорциум ще ремонтира основно централната пешеходна зона и плошада?…
/Плевен за Плевен, 23 януари 2014г./

11.04.gradina2

Информация за хода на изпълнение на новата детска градина изнесе днес зам.-кметът арх. Трифон Иванов. Както самият той обясни, поводът е публикация в сайта на Областна администрация, както и в плевенските медии, в която областният управител Илиян Йончев изразява загриженост за изразходването на предвидените за нея средства.
Зам.-кметът припомни, че по проект строителството на детската градина трябваше да приключи на 21 януари. При изпълнение на строителните работи, обаче, се появяват високи подпочвени води, които са затруднили по-нататъшното изпълнение на обекта, а с договора за проектиране не е възложено изготвяне на инженерно хидрогеоложко проучване. За отвеждането на подпочвените води на 19 септември строителството е спряно, за да се възложи проектиране по част ВиК, а проблемът е решен чрез изпълнение на дренажна система. Така, от 29 октомври работата по строителството отново е възобновена.
Поради лоши метеорологични условия дейностите отново са временно спрени от 28 януари до 19 февруари, но в процеса на изпълнение фирмата-изпълнител уведомява Общината за непълноти в представения проект, липса на част от детайлите, липса на чертежи, както и конкретно решение за противопожарната стена при трафопоста. Поради тази причина, на 13 март отново се налага спиране на строежа, а в момента се работи по решаване на техническите проблеми, сподели арх. Иванов.
По отношение на разходваните средства зам.-кметът припомни, че сумата за изграждането на детската градина възлиза на 2 млн. лв. с ДДС, от които 1.8 млн. лв. с ДДС – за строително-монтажни работи. Към момента са изпълнени и актувани работи за 845 000 лв. без ДДС, а за окончателното завършване на обекта остават 665 000 лв. без ДДС, посочи зам.-кметът. Той не се ангажира с конкретни срокове, в които проектът ще бъде изпълнен, но бе категоричен, че за следващата учебна година детската градина ще отвори врати.

/Плевен за Плевен, 11 април 2014г./

#тагове:

НАЙ-НОВИ: