Нови над 4500 есетри разсели WWF в Дунава край Белене – фоторазказ на „Плевен за Плевен“

18.11.2014 18:45

18.11.wwf1

Точно 4561 чиги пусна днес в Дунава край Белене екип на WWF България, изпълнявайки проект „Прилагане на дейности от Националния план за действие за есетровите риби с цел подобряване състоянието и опазване на есетрите в България”. Това бе вторият етап от разселването на застрашения вид, след като миналата седмица на същото място бяха пуснати 5962 рибки. Както и тогава, инициативата премина изключително успешно и без никаква смъртност.

18.11.wwf2
За разселването на древния вид днес Природен парк „Персина“ посрещна стотици ентусиазирани гости – експерти от WWF, представители на неправителствени организации и Басейнови дирекции, еколози, както и журналисти от национални и регионални медии, сред които и екип на „Плевен за Плевен“. Рибките бяха транспортирани със специални контейнери от Монтана, а камионът с тях бе на дунавския бряг точно в 13 ч. Екземплярите бяха пуснати в реката посредством специален ръкав, но от WWF дадоха възможност на всеки, който има желание, лично да се включи в екоакцията. Специалисти на организацията направиха и демонстрация как работи чипът, с който е маркиран предният ляв плавник на всяка чига. Всяка марка има уникален номер, който може да бъде разчетен със специален четец. Марките ще позволят да бъдат проследени по-добре миграционните пътища на есетрите и местата им за размножаване.

18.11.wwf3
Много важно е да опазим реката жива и условия, които да позволят на обитателите й да оцелеят и да се размножават, сподели на презентацията преди основната част от инициативата Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF България. Тя изтъкна, че това е работещият начин да опазваме видовете – много по-сигурен, отколкото да се опитваме да връщаме в природата тези, които вече сме унищожили или изгонили от местообитанието им. „Затова от началото на работата си в България WWF полага усилия за опазването и възстановяването на екосистемите на река Дунав и притоците й. Търсим и прилагаме модели за съхраняване на биологичното разнообразие чрез устойчиво управление на природните ресурси“, посочи още Кавръкова.

18.11.wwf4
Повече за самия проект, както и за есетровите риби, разказа Стоян Михов, ръководител „Природозащитна дейност“ във WWF България. Специалистът отбеляза, че различното в това разселване е, че рибките са генетично чисти, с доказано дунавски произход, допълвайки, че хибридизацията е голям проблем за оцеляването на застрашените видове. „Дунавските чиги ще се връщат отново в Дунав, тъй като за рибите е наследствено заложено да се връщат на едни и същи места за размножаване. За да имат шанс да се ориентират и оцелеят в реката, чигите са отгледани в близки до естествените условия в земно-насипни басейни, където са се хранили с естествена храна“, каза още той.

18.11.wwf5
Чигата (Acipeser ruthenus) е един от шестте дунавски есетрови вида и единственият, който не мигрира в Черно море. Тя е най-дребната есетра – достига над 1 м дължина, а понякога някои риби стигат и до 3 м. За разлика от другите есетри, тя е „само“ застрашен вид. Братовчедите й нямат този късмет – моруната (Huso huso), руската есетра (Acipenser gueldensteadti) и пъстругата (Acipenser stellatus) са критично застрашени, а шипът и атлантическата есетра са изчезнали.

18.11.wwf6
Проектът „Прилагане на дейности от Националния план за действие за есетровите риби с цел подобряване състоянието и опазване на есетрите в България“ е финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ и предвижда WWF да разсели 50 000 малки есетри.

18.11.wwf7

 

18.11.wwf8

 

18.11.wwf9

 

18.11.wwf10

 

18.11.wwf11

 

18.11.wwf12

 

18.11.wwf13

 

18.11.wwf14

#тагове:

НАЙ-НОВИ: