Президентът Плевнелиев: Силното общество се гради върху здравите местни общности!

16.11.2014 9:12

Общността и солидарността са ценностите, които всички ние – политически, религиозни и граждански водачи, сме призвани да възстановим, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на кръгла маса в град Белене, посветена на българските мъченици, станали жертва на комунистическия режим.

be1

На дискусията присъстваха представители на различни вероизповедания в страната. По време на дискусията президентът ги призова да се радват на свободата, да изповядват религията си и да зачитат свободата на другите. „Основният урок от комунистическото минало, който не трябва да забравяме е, че силно общество се гради само върху здравите местни общности, които не могат да съществуват без вярата и паметта“, категоричен беше държавният глава. Президентът посочи, че една от сферите на обществения живот, пострадала най-силно от социалното инженерство на комунизма, е била вярата и духовността.

Президентът Росен Плевнелиев припомни, че във времето на комунистическия режим църквите са били лишени от правото да упражняват своята социална дейност, от правото да работят сред младежта и да отстояват своята вяра. Целта на тази политика беше вярата да бъде заличена или поне ограничена до най-интимното лично пространство, да стане „невидима“, посочи президентът. Той добави, че това отношение на държавата към религията е довело до разпадането на традиционните структури, градени със столетия, без които обществото е невъзможно. „Общностите бяха разрушени, за да отстъпят пред изкуствено създадените „колективи”, заяви държавният глава.

be2

Президентът посочи, че концентрационният лагер на остров Персин е символ на безпрецедентното политическо насилие, заляло България след 1944 г., и е същинската Голгота за хиляди лагерници, които комунистическият режим се осмелява да нарече „бивши хора”. Урокът от българската история е, че „бивши хора” няма и не може да има. Паметта за тях и за техните страдания винаги ще ни следва и не може да бъде заличена, категоричен беше държавният глава. Той допълни, че помирението днес е невъзможно без паметта и трябва да стъпи само на истината.

Президентът посочи, че в годините на комунизма народът е бил превърнат в обект на социално инженерство, диктувано от тоталитарна идеология и изпълнявано от комунистическата партия. „През тези години беше възможно българи да бъдат лишавани от националност – както нашите сънародници от Пиринска Македония. Възможно беше цели етнически групи да бъдат лишени от правото да избират името си“, заяви Росен Плевнелиев. Президентът допълни, че в тоталитарната българска държава всички са живеели в „лагер“. „Някои прекараха с години в реални лагери, а други в по-широкия и символичен смисъл на несвобода в „социалистическия лагер”, допълни президентът.

be3

„За мен е въпрос на чест и истинска задача да направим така, че преходът да приключи скоро. А той ще приключи, когато милионите българи, независимо от тяхната религия и име направят своята обективна оценка за миналото“, посочи още държавният глава. Президентът Плевнелиев подчерта, че обществото ни трябва да се гордее, че не е повярвало на режисьорите на прехода, които вече 25 години ни прожектират подменената история за това, какво се е случило по време на тоталитарния режим в България. Комунизмът ще остане в миналото, когато бъде поставен в музеите и учебниците и по един достоен начин кажем истината за него, заяви още държавният глава.

Информация: Пресцентър на президентство. Снимки: Плевен за Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: