Андрей Слабаков връчи приз за хуманизъм на трима плевенски лекари

13.11.2014 12:49

13.11.nagradi1

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен, д-р Наташа Манева и лекарите от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение – д-р Георги Димитров и д-р Иво Стефанов получиха награда за хуманизъм от Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Призът им бе връчен днес на тържествена церемония в УМБАЛ от режисьора Андрей Слабаков – член на журито на Фестивала, който гостува в нашия град заедно със съпругата си Ернестина Шинова. Отличието се присъжда за първи път в историята на международния форум и има за цел да отдаде заслужено признание на лекари, показали хуманно отношение към пациентите.

13.11.nagradi2
Пред гостите на церемонията Ернестина Шинова определи като почти божествена професията на лекаря, нескривайки радостта си, че след пет години и нейната дъщеря ще стане част от гилдията. Смятам, че професиите-призвание са изключително малко, като сред тях са лекарската, учителската и актьорската, отбеляза още тя. От своя страна изпълнителният директор на УМБАЛ, д-р Наташа Манева, изрази благодарност за присъденото отличие към директора на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми Илия Раев, ректора на МУ – Варна проф. д-р Красимир Иванов, председателя на БЧК Христо Григоров и специално към творческото семейство Андрей Слабаков и Ернестина Шинова.

13.11.nagradi3
Началото на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми е поставено през 1965 година във Варна. Форумът е подкрепен от Световната здравна организация към ООН и от ЮНЕСКО. След повече от 20 години прекъсване, по инициатива на Българския Червен кръст и Варненския медицински университет Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми е възобновен. Възстановеното 15-то издание се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова. Фестивалът, проведен за последен път през 1991 г., се е ползвал с изключителен авторитет и интерес и е оценен с категория „А“, каквито са фестивалите в Кан и Венеция.

13.11.nagradi4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: