Два интригуващи исторически романа представят във Военния клуб

10.11.2014 14:14

10.11.kniga1

Среща-разговор с Ивелин Първанов, автор на историческите романи „Бойно охранение” и „Атентаторът” ще се проведе на 15 ноември, събота, от 11:00 часа в конферентната зала на Военния клуб, информират оттам. Входът за проявата е свободен.
Романът „Бойно охранение” е посветен на героизма, проявен от българските войници и офицери от 33-ти свищовски полк в състава на 9-та плевенска пехотна дивизия при Дойран през Първата световна война. Първото издание на романа е през 2010 г., второто през 2014 г. Романът е публикуван със съдействието на фондация „Българска памет” в рамките на програма за подкрепа на художествена и научно-изследователска литература, разработваща значими теми от националната ни история.
В основата на романа „Атентаторът” е атентатът в Марсилия през 1934 г. срещу югославския крал Александър I Караджорджевич, извършен от дееца на ВМРО Владо Черноземски. За романа „Атентаторът” историкът проф. д-р Пламен Павлов казва: „Новият роман на писателя Ивелин Първанов представлява мащабна панорама на българската историческа съдба през драматичния ХХ в., в чийто фокус е атентатът в Марсилия (9 октомври 1944 г.). В този френски град българският революционер Владо Черноземски (Величко Керин) извършва покушение над яростния гонител на българщината в поробена Македония, югославският крал Александър I Караджорджевич, при което загива и външният министър на Франция Луи Барту. Това драматично събитие отеква в целия свят и по особен начин се вписва в перипетиите на европейската политика между двете световни войни. Ивелин Първанов не само разкрива сложните геополитически капани, в които попадат македонските българи, самата България, редица други народи и държави, но превъплътява историческите процеси и събития в ярки и запомнящи се литературни герои“.

10.11.kniga2

#тагове:

НАЙ-НОВИ: