Млади лидери се обучаваха как се прилагат европейски програми в образователната ни система

02.11.2014 10:54

2.11.dancho1

Национален младежки семинар на тема „Прилагане на Европейските програми и инициативи за прозрачност на квалификациите в националната образователна система“ се проведе на 28 октомври в парк-хотел „Витоша“ в София. Повече за него научихме от председателя на СНЦ ”Младежки европейски инициативи” – Плевен, Йордан Христов, който бе сред селектираните участници в събитието, организирано от Национален младежки форум.

2.11.dancho2
– Данчо, как протече семинарът и с какво чувство се връщаш от тази национална среща на младежките лидери?
– Обучителният семинар включваше модули за Европейския професионален паспорт „Европас“, YouthPass, системата ECVET за мобилност и за Учене през целия живот, Еврогайдънс, ЕВРОДЕСК и ЕВРИДИКА, и е финансиран по програма „Еразъм +” на Европейската комисия. Семинарът беше открит от директора на „Център за развитие на човешките ресурси” Лора Махлелиева – Кларксън и бе разделен на няколко модула. Един от най-интересните за мен бе този за ECVET.
– Какво представлява ECVET?
– Това е система за мобилност и за Учене през целия живот. Тя представлява система за пренос, признаване и натрупване на кредити в системите за професионално образование и обучение. Нейна основна цел е да подкрепя и насърчава мобилността на учащи, обучители в сферата на професионалното образование и обучение и на заети лица за достъп до учене през целия живот.

2.11.dancho3
– Какви са новите инициативи на сдружението този месец?
– Освен с разработване на младежки проект, нашите младежи и доброволци стартираха и инициатива „Купи-Прочети-Дари книга!”. Това е интернет кампания за солидарност в културата. Кампанията ни има за цел да стимулира духовността на българина, който в последните години въобще няма или има много ограничена финансова възможност да чете книги. Кампанията ни призовава всеки човек, купил книга, след прочитането да я дари на читалищната библиотека в своето или свободно избрано село. Нека сме солидарни с нашите братя и сестри българи в малките общини и населени места! Времената са трудни затова и заветът е повече от актуален – свобода, солидарност, братство! След като дари книгата, всеки потребител може да качи снимка с нея на своя Фейсбук профил с хаштаг #солидарнибългари.
– А какви дейности ще бъдат заложени в новия проект?
– Денонощна линия за подкрепа на младежи от професионални психолози доброволци, мобилна приемна за кариерно консултиране, работилница за това как се пише мотивационно писмо, CV и какво е нужно да знаем при кандидатстване за длъжност в България или в страни от ЕС.

2.11.dancho4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: