Илия Петров е тазгодишният носител на наградата „Акад. Юрдан Трифонов“

30.10.2014 7:21

Математикът Илия Петров е тазгодишният носител на наградата на името на акад. Юрдан Трифонов е математикът Илия Петров. Наградата му бе връчена на официална церемония на 29-ти октомври в зала „Катя Попова“.

ak1
Моят принос в областта на науката мога да изразя с три думи: Открих нова аритметика, разработих новото смятане като го превръщам в една игра с цифри. Това заяви Илия Петров на церемонията. Наградата се дава от Съюза на учените – клон Плевен, за 6-а поредна година. 2014-а е юбилейна за Съюза на учените и по този повод централното ръководство е наградило с юбилейни грамоти четирима плевенски съюзни дейци: проф. д-р Евгения Йорданова, проф. д-р Любомир Ковачев, доц. Д-р Борис Пеловски и доц. Теодора Вълова. Още 50 човека от 8-те секции на плевенския клон също получават грамоти, информира председателят проф. Атанас Кирилов.

ak2
Илия Петров е автор на неповторимата идея за нов метод на смятане, различен от общоприетия. Той пръв в света написва произведенията на петцифрени числа в един ред, с код ги превръща в цифри от 1 до 9 и ги записва в произведения. Според автора, тази бройна система превръща човешкия мозък в калкулатор и компютър. Посветил е новото смятане „Таблицата на нулите“ на децата от цялата планета. За него той е получил награди и признания на световни изложения за иновации в България, Испания, Южна Корея, Белгия, Швейцария, САЩ, Румъния.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: