Добри новини за автомагистрала „Хемус“ и плевенчани

29.10.2014 20:08

Европейската комисия e убедена в значимостта на автомагистрала „Хемус“ за България. Това стана ясно след края на поредния кръг неформални преговори на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова за новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г (ОПТТИ), които се проведоха днес в Брюксел, съобщиха от Пресцентър на министерството. „Най-трудно беше да убедим ЕК за включването на автомагистрала „Хемус“ в обхвата на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, но след множеството разговори вече виждаме разбиране от тяхна страна колко е важно за България да бъде изградена магистралата“, каза министър Николина Ангелкова.

hemus

Проектът ще допринесе за развитието на Северна България и има много висока проектна готовност. „В случай, че имаме финансиране, още следващата година можем да започнем строителство в участъка от Ябланица до Ловеч“, коментира министър Ангелкова. Всичко това превръща проекта в много реалистичен вариант за бързо усвояване на средства по новата оперативна програма, като същевременно допринася за постигне на баланс на инвестициите между Северна и Южна България.

Проектът за изграждане на автомагистрала „Хемус“ е включен в предложения на ЕК вариант на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, като е разделен на три етапа с обща индикативна стойност 780 млн. евро. Предвижда се частта от Ябланица до пътя Русе – Велико Търново да се финансира от оперативната програма, а остатъкът до Белокопитово – със заем от ЕИБ.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: