Нобелов лауреат за медицина ще изнесе академична лекция в МУ-Плевен

20.10.2014 9:25

20.10.nobel

Проф. Харалд цур Хаузен, носител на Нобелова награда за медицина, ще бъде специален гост на МУ – Плевен в рамките на Юбилейния месец на науката, съобщават от учебното заведение. Професорът получава високото отличие през 2008 г., като признание за епохалното му откритие, че ракът на маточната шийка има вирусна етиология и се причинява от човешките папиломни вируси. Откритието отваря нова страница в профилактиката на това злокачествено заболяване – чрез ваксини и тестове за папиломни вируси.
Проф. Цур Хаузен ще изнесе академична лекция в МУ-Плевен на 28 октомври от 10.30 часа в зала „Магнум“ на Втора клинична база. Темата й е „The search for infectious causes of human cancer”. Преди това, на официална церемония, той ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на МУ – Плевен в годината на юбилея на висшето училище.
Проф. Харалд цур Хаузен е роден на 11 март 1936 г. Има докторски степени по медицина от университетите на Бон, Хамбург и Дюселдорф. Води изследвания в областта на вирусологията и микробиологията в Германия и САЩ. От 1983 до 2003 г. е председател и член на Научния борд на Националния център за ракови изследвания на Германия (DKFZ) в Хайделберг, чийто почетен професор е и до момента.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: