Отлично представяне на „Спартак“ на Световното първенство по Шотокан карате-до в Полша

16.10.2014 10:47

16.10.karate1

От 10 до 12 октомври в полския град Дамброва Гурнича се проведе Световното първенство по Шотокан карате-до за 2014 г. В първенството взеха участие 1034 състезатели от 43 държави измежду които Шри Ланка, Индия, ЮАР, САЩ и много елитни състезатели от европейски държави като Италия, Германия, Испания, Русия. Първенството се проведе в 2 състезателни дни на 10 състезателни терена. Домакините предоставиха отлично климатизирана и оборудвана с тренировъчни помещения зала. Съдийството беше на ниво.
Плевенският отбор, които беше от 11 състезатели, взе участие във всички възрасти и дисциплини от първенството. Представянето им беше повече от отлично- те донесоха в Плевен общо 7 медала – 3 златни, 2 сребърни и 2 бронзови. Първото златно отличие е на Емил Недялков в дисциплината кумите при 10-11 г. момчета, кат. над 35 кг. Емил надви 4 опонента, а в две от срещите победи противниците си без да му вземат точка. За Емил това е поредна титла, защото той спечели златно отличие и преди 2 години на Европейското първенство.

16.10.karate2
Второто златно отличие е на Марк Томов при кадети в дисциплината кумите, до 50 кг. След сребърния медал на европейското тази година беше време за златото и той го спечели. Марк надигра 4 опонента, а в 2 от срещите си спечели с внезапна победа – ипон. Според правилника на Шотокан да победиш с ипон означава „внезапна смърт” за опонента. Това изисква изключително точна преценка и контрол, които Марк демонстрира в двете си срещи. На полуфиналния и финалния мач спечели с точкова разлика съответно 2:1 и 2:0 и грабна златото.
Третият златен медал е на Петър Петров в дисциплината кумите при 16-17 г. юноши , кат над 70 кг. Петър беше безспорен победител и в 5-те срещи , които изигра. Категорията му наброяваше 32 състезатели, а той в 5-те си мача допусна да му вземат само една точка. Това беше последното и златно участие в юношеската възраст за Петър, защото след месец навършва 18 години и ще участва във групата на мъжете.

16.10.karate3
Сребърен медал за България в престижната възрастова група жени над 18 г. спечели Росица Николова в дисциплината ката. Този медал за Роси е 5-ти подред от общо 8 участия в ЕП и СП от 2011 г. насам. Росица е най-титулуваната състезателка на ката в българския национален тим. Тя се пребори в група от 17 състезателки, като победителката е само на една стотна разлика по точки от нея.
Другия сребърен медал спечели Никола Йотов в дисциплината санбон кумите , кат до 36 кг. при 10-11 г. момчета. Ники изигра 4 мача и на финала се срещна с другото българче в категорията където с 3:2 съдийски гласа спечели сребърен медал. Никола също натрупа сериозен актив от постижения на ЕП и СП и купи. Това за него е 5-ти медал от голямо първенство.
Бронзов медал спечели Бетина Кисьова в дисциплината отборно кумите пр 16-20 г. девойки. Бетина има голям принос в победата на отбора, спечелвайки своите срещи. На полуфинала отборът ни отпадна от Беларус и остана на трета позиция. Бети взе участие в кумите индивидуално и след 1 победа и 1 загуба се класира на 5-то място в категорията си. За първа година Бетина участва при жени над 18 г. и се сблъска с опитността на опонентките си, което я лиши от медал в индивидуалните битки.
Другият бронз е за Никола Чонов в санбон кумите при 10-11 г. кат до 30 кг. Ники реализира 2 победи и 1 загуба , което му отреди 3-та позиция. За него също това бе пореден медал след бронза на ЕП през тази година и бронза на СП през 2013 г. Отлична игра показаха и Мирела Йолова, Гергана Атанасова, Елица Станчева и Ивайло Боев. Мирела е 5-та на ката и на кумите, Ивайло Боев също стигна до втори кръг.

16.10.karate4
Отличното представяне на състезателите ни се дължи на добрата екипна работа, добре планираната подготовка и огромния труд, който положиха децата през месеците на подготовката си. Голяма част от тях тренираха с контузии, но мотивацията им надделя и стигнаха до успешен край. Ръководството на клуба изказва благодарности на състезателите, които ни представиха достойно както и на техните родители за подкрепата.
За клуба предстои участие на още два турнира до края на календарната година – единият в Добрич, а другият в София. В момента в Клуб Спартак се сформират групи за начинаещи, които ще тренират в новоремонтираната зала на клуба, намираща се в Спортен комплекс Спартак на 1 ет., вдясно.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: