Книгата „От Петковден до Петковден“ представиха в Брест

14.10.2014 15:52

14.10.brest1

В навечерието на църковния празник Св. Петка Българска, на 13 октомври Венета Йочева от Брест представи пред обществеността книгата си „От Петковден до Петковден”. Домакин на събитието беше НЧ „Никола Вапцаров”. Много гости уважиха авторката и труда й: Красимир Каракачанов и други народни представители от ВМРО, заместник-кметовете на община Гулянци – Владимир Дюлгеров и Паскал Пиличев, кметът на Брест Любомир Божинов, представители на общинската и кметска администрация, общественици, спонсори, близки и приятели на Венета Йочева.

14.10.brest2
Празникът започна с литературно-музикална програма с участието на църковен хор от село Сомовит и самодейци от село Брест. Авторката направи кратко резюме на творбата си и разказа вълнуващите и не винаги леки моменти, съпътствали я от зараждането на идеята до излизането на книгата от печат. Венета Йочева благодари на всички, оказали й материална и морална подкрепа.
За приноса си към община Гулянци тя бе наградена с почетен плакет от кмета на Община Гулянци, получи цветя, поздравителни адреси и подаръци от своите гости. Венета Йочева получи и най-голямата награда като творец – признание и благодарност от своите съселяни и кмета на селото Любомир Божинов, за това, че в 200 страници е събрала голяма част от празника и делника в Брест през годините и тези страници ще останат за поколенията основен писмен източник на исторически факти от собствената им история.

14.10.brest3
Книгата „От Петковден до Петковден” е едно своеобразно пътуване през 12-месечния цикъл на живота в селото. Увлекателно и леко авторката редува празниците с трудовите делници, започвайки с храмовия празник на Брест – Петковден и интересната история за построяването на храма. Книгата съдържа много факти и разкази, уникални снимки, предоставени от брестенски семейства, запечатали впечатляващи моменти от сватби и тържества, църковни празници, жътва, гроздобер, селскостопанска работа, бит, нрави и култура. Кадри, запечатали очарованието и самобитността на този край. Държейки книгата в ръце, човек има усещането, че се докосва до една малка, но изключително богата и важна частица история, значимостта, на която не се изчерпва със село Брест и жителите му.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: