Родолюбци стартираха петиция за изграждане на паметник на Девета пехотна плевенска дивизия

13.10.2014 17:33

13.10.peticiq

Петиция за изграждане на мемориал в памет на 9-а пехотна Плевенска дивизия подеха в социалните мрежи група ентусиасти. Целта е във връзка със 100-годишнината от Първата световна война в периода 2015-2018 г. да се възроди и осъществи идеята на генерал Владимир Вазов за изграждане на мемориал на 9-та пехотна Плевенска дивизия. Тя датира от далечната 1917 г. В българското участие във войната името на 9-а пехотна Плевенска дивизия се свързва с героичните сражения на Македонския фронт и отбраната при Дойран, която дава възможност на българската делегация в Солун да договори по-добри условия при сключването на примирието.
През годините нееднократно е повдиган въпросът за издигане на паметник в центъра на Плевен на българските войници и офицери от 9-а пехотна Плевенска дивизия. Още в първите дни при подновяването на инициативата за изграждане на мемориал на дивизията, идеята намери отзвук в социалните мрежи, коментираха инициаторите на петицията. След събирането на необходимите подписи, петицията ще бъде внесена в Областна администрация и Община Плевен.
„Слава на 9-а пехотна Плевенска дивизия!“ – с тези думи ген. Владимир Вазов завършва статията си за боевете при Дойран, поместена в юбилейния брой на „Плевенски общински вестник“ 1834-1934 г. Издигането на достоен мемориал на дивизията би бил знак на признателност и на уважение към делото на предците ни!
Всеки, който иска да се присъедини към Фейсбук групата „Слава на 9-а пехотна Плевенска дивизия. За паметник на героите в Плевен“, може да го направи ТУК. Петицията, чрез която се набират привърженици на идеята, ще откриете ТУК.

Екипът на „Плевен за Плевен“ бе сред първите, застанали зад идеята, като ще продължи да съдейства с всички сили за реализацията на родолюбивото дело.

На снимката: Валя Минкова, подп. Детелин Маринов (вляво) и подп. Тодор Георгиев с макети от конкурса за мемориал на Девета пехотна плевенска дивизия

#тагове:

НАЙ-НОВИ: