АБВ ще има плевенски депутат, но не Румен Петков, а ген. Михо Михов?

08.10.2014 8:50

Касим Дал губи мястото си на депутат от Реформаторския блок, Румен Петков няма да е народен представител от АБВ в Шумен, бившата министърка на младежта и спорта Мариана Георгиева не влиза като втора от ДПС в Пазарджик, съобщава сайтът поглед.инфо, цитирайки Труд“.

rum2
Тези неприятни за партиите изненади поднесе последното преразпределяне на мандатите вчера, след като бе сметнато къде отиват остатъците по метода Хеър – Ниймайер. Мястото на професорката по синтаксис Георгиева се завъртя и отиде при БСП в Пазарджик. Тя бе водач и в София, но в трите столични МИР-а, както и в областта ДПС не вкарва депутат. Така бившият областен управител Емил Иванов също остава извън парламента. Освен в софийските райони ДПС не взема мандат само в Перник.
Бившият колега на Георгиева – финансовият министър (тогава от квотата на БСП) Петър Чобанов, обаче влиза като водач в Монтана, след като преразпределението добави място за ДПС там за сметка на 2-и депутат от ГЕРБ. Също в последния момент за 43-ото НС се класира Деница Гаджева, водач на „Атака“ в софийския 23-и МИР, където пък Патриотичният фронт остава с 1 представител.
Сигурен е и мандатът на Волен Сидеров като водач във Варна и София. И друга двойка на семейни начала продължава съвместната си работа в парламента – Мая Манолова и Ангел Найденов от БСП. Жената до лидера на ББЦ Николай Бареков обаче – Мария Календерска, не стана депутат нито от София, нито от Благоевград. При ГЕРБ изненадата дойде от Враца – вторият Тотю Младенов се измества от спечелилия 15,28% преференциален вот Красен Кръстев, зам.-шеф на районната здравна каса и общински съветник в Бяла Слатина. БСП твърдо остава с 39-членна парламентарна група – с депутат повече от ДПС.
Не вкарва обаче дори водачите си в Силистра – Антон Кутев, и в Търговище – Явор Куюмджиев (където „Атака“ взе втори мандат), Разград и Кърджали. В Пловдив изпадна Захари Георгиев за сметка на ексректора на УНСС Борислав Борисов от АБВ. Въпреки силната си кампания Весела Лечева, станала от последна 2-а във Велико Търново, също не става депутат, защото и там червените останаха с един мандат.

Miho
Другият отиде при „Атака“. Скромният „рекорд“ на БСП на този вот са трима депутати от една листа – в 23-и софийски МИР. При АБВ превъртането вкарва ген. Михо Михов от Бургас, след като партията остана без мандат в Ямбол. Румен Петков губи мястото в Шумен – мандатът отиде при ГЕРБ. АБВ не успя да вкара и знаковата Николина Чакърдъкова в Благоевград. Най-изненадани се оказаха вчера от Реформаторския блок заради отпадането на Касим Дал.
Във Варна, където той влизаше като 2-и след Радан Кънев, два мандата получи Патриотичният фронт. Иначе РБ записват цели четирима от 23-и МИР в София, но нямат човек в други 14 района. Окончателното разпределение ще стане ясно, след като ЦИК приключи повторното въвеждане на данните от секционните протоколи, пише сайтът поглед.инфо.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: