Стартират засилени проверки на товарни автомобили и автобуси

07.10.2014 8:39

7.10.tispol

Засилени проверки на товарните автомобили и автобусите ще се извършват в страната в седмицата от 6 до 12 октомври, съобщават от Главна дирекция “Охранителна полиция”. Тематичната полицейска операция за контрол на пътното движение е под егидата на европейската организация на службите на пътна полиция – TISPOL и се провежда на територията на всички държави-членки. Проверките ще се осъществяват по метода “широкообхватен контрол” от полицейски служители, съвместно със служители на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” при МТИТС. Ще се контролира за наличието на валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, както и заплатена ли е необходимата винетна такса за ползване за определен срок на републиканските пътища.
Анализите до този момент показват, че основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили и автобуси са: неспазване времето за почивка от водачите; превишаването на скоростта; употребата на алкохол и упойващи вещества; превоз на необезопасени товари и претоварването на автомобилите.
В проверките ще се включат и служители на криминална и икономическа полиция. Те ще осъществяват контрол по отношение на нелегални имигранти и трафик на хора, притежание и пренос на наркотични и упойващи вещества, транспортиране и притежание на незаконни огнестрелни оръжия, транспортиране на крадени стоки, превоз на стоки различни от упоменатите в документите за товара, обявени за издирване лица и други криминални престъпления.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: