МУ – Плевен удостоява двама изтъкнати учени с титлата „Доктор хонорис кауза“

07.10.2014 13:24

7.10.mu

Двама изтъкнати световноизвестни учени ще получат почетната титла „Доктор хонорис кауза на Медицински университет – Плевен“ по време на Юбилейния месец на науката, посветен на 40-годишнината от основаването на учебното заведение. Това каза ректорът на МУ – Плевен, проф. Славчо Томов, на пресконференция в БТА днес. Високото отличие се присъжда на проф. д-р Харалд цур Хаузен – Нобелов лауреат за медицина и физиология през 2008 г. и проф. Кеничиро Хасуми – основател на Международната изследователска фондация „Хасуми”.
В Юбилейния месец на науката са включени седем големи научни форума. Това са ХІІ Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари, която ще се проведе от 8 до 11 октомври, Ден на науката съвместно с БАН на тема „Образование, иновации, наука – триъгълник на знанието” на 17 октомври, VІІ Национален конгрес по фармакология – от 17 до 19 октомври, VІІІ Национална среща с международно участие на Международна изследователска фондация „Хасуми – България” – на 24 и 25 октомври, академична лекция на проф. д-р Харалд цур Хаузен, Нобелов лауреат за медицина и физиология 2008 г. – на 28 октомври, както и Юбилейна научна конференция 40 години Медицински университет – Плевен” – от 30 октомври до 1 ноември.
Научните прояви са съчетани с три празнични концерта на Плевенска филхармония, последният от които ще се състои на 31 октомври на кулминационното тържество в ДКТ „Иван Радоев” – Плевен.
Погледнато в исторически план, 40 години са един нищожен период, но когато те касаят определена институция, аз смятам, че това е един доста сериозен времеви интервал, защото зад него стоят дългогодишните усилия на изключително много хора, заяви проф. Славчо Томов. Той посочи, че това, което днес е МУ – Плевен, е резултат от труда на голям брой преподаватели, научни работници, студенти. Ректорът анонсира, че в мероприятията, включени в юбилейния месец, ще участват учени от европейска и световна величина. Което потвърждава за пореден път факта, че Медицински университет – Плевен е популярен и добре представен на картата на висшето образование не само в България, но и в Европа, и по целия свят, отбеляза проф. Томов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: