Стенопис с образите на Дева Мария и Свети Франциск осветиха в католическата църква в Плевен

04.10.2014 17:23

4.10.katolici1

Нов стенопис, изобразяващ Дева Мария, заедно с Блажени Свети Йоан Дънс Скот и Свети Франциск от Асизи от двете й страни, бе осветен днес в Католическата църква „Света Дева Мария от Фатима“ в Плевен. Датата на освещаването е избрана неслучайно, тъй като днес католиците почитат паметта на Свети Франциск. Ще припомним, че това е вторият стенопис в плевенския католически храм, а негов автор е Атанас Атанасов. Първият бе осветен на 17 май тази година и е посветен на канонизацията на двамата папи Йоан XXIII и Йоан Павел II.

4.10.katolici2
Радвам се, че всички заедно с нашите владици и свещеници честваме този празник, обърна се към десетките енориаши в храма отец Ярослав Барткевич, допълвайки, че днес Бог поставя пред очите на вярващите фигурата на Свети Франциск, като пример за подражание. Нека следваме неговия пример и призовем неговото застъпничество, каза още отец Ярослав.

4.10.katolici3
След Светата литургия новият стенопис бе осветен от архиепископ Януариуш Болонек, пристигнал от Полша специално за церемонията, и от монсеньор Петко Христов. Събитието бе съпътствано от концерт на Добрина Икономова, която представи няколко варианта на „Аве Мария“ от различни автори.

4.10.katolici4

 

4.10.katolici5

 

4.10.katolici6

 

4.10.katolici7

 

4.10.katolici8

 

4.10.katolici9

#тагове:

НАЙ-НОВИ: