Пет местни инициативи под мотото „Европа в моя живот” стартират в Плевенско

03.10.2014 18:07

3.10.europe1

Днес Информационен център „Европа директно“ и неговата приемна структура – Плевенски обществен фонд „Читалища”, подписаха договорите за финансиране на малки читалищни инициативи в община Долна Митрополия под мотото „Европа в моя живот”. В конкурсната сесия, част от годишната програма на „Европа директно”, постъпиха 10 проекта, от които 5 спечелиха подкрепа. Читалищата в Долна Митрополия, Тръстеник, Байкал, Комарево и Победа са отличените за своите идеи, благодарение на които повече от 340 местни жители ще бъдат включени в дейности и събития.

3.10.europe2
Байкалци отправят специален фокус към Дунавската стратегия на Европейския съюз и запазване на традициите на рибарите по Дунава. „Какво искам Европа да знае за нас“ е името на друг проект, който търси и документира с кино средства лични истории и послания на хората от Комарево. Популяризиране европейското културно наследство и ценности, на занаятите и традициите на европейските народи са заложени в инициативите на читалищата в Долна Митрополия, Тръстеник и Победа.
От първата до последната стъпка случването на малките евроинициативи ще бъде следвано от камерите на режисьора Милена Грамова, която ще документира в специален филм случващото се. Като допълнителен стимул и признание за отличените читалища, център „Европа директно“ – Плевен открива в тях нови пет „Европейски библиотеки”, чрез които изданията на центъра и информационната служба на ЕС да достигат до хората „на една ръка разстояние”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: